Connect with us

Ekonomija

Predsednik Fed-a SAD: „Centralna banka će ovako donositi odluke“

Photo: Unsplash

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) SAD Džerom Pauel, rekao je da još nije poznato da li će kamatne stope morati dalje da rastu.

On je rekao i da će centralna banka sada donositi odluke „sastanak po sastanak“.

Paul je istakao da nakon godinu dana agresivnog povećanja referentne kamatne stope, Fed „može sebi priuštiti da pogleda podatke i izglede kako se razvijaju, kako bi izvršio pažljive procene“, prenosi Rojters.

Predsednik Federalnih rezervi SAD rekao je danas da su posledice nedavnih problema u bankarskom sektoru smanjile pritisak na američku centralnu banku da podiže referentnu kamatnu stopu.

Zbog pooštrenih kreditnih uslova „naša referentna stopa možda neće morati da raste onoliko koliko bi inače morala da bi postigli naše ciljeve“, rekao je Pauel na konferenciji Fed u Vašingtonu. Pauel je naglasio da je inflacija u SAD daleko iznad cilja i da visoka inflacija predstavlja značajnu poteškoću.

Predsednik Fed je istakao snažnu posvećenost američke centralne banke vraćanju inflacije na zacrtani cilj od dva odsto, navodeći da je „stabilnost cena temelj jake ekonomije“. Pauel je okarakterisao trenutnu politiku Fed-a kao „restriktivnu“ i rekao da će buduće odluke zavisiti od podataka, a ne od unapred postavljenog kursa.

Povećanje stope od četvrtine procentnog poena koje je Fed odobrio ranije ovog meseca bilo je deseto po redu od marta 2022. i podiglo je referentnu kamatnu stopu na raspon sa 5 na 5,25 %.

Američka centralna banka povećala je kamatne stope za pet procentnih poena za nešto više od godinu dana, preduzimajući svoju najagresivniju kampanju pooštravanja u decenijama, kako bi suzbila visoku inflaciju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Dubravka Đedović sa „Udruženjem OIE Srbija“: „U junu raspisivanje aukcija za nove zelene megavate“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Udruženja OIE Srbija“ o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, predstojećim aukcijama, potencijalima i izazovima u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga „Udruženja OIE Srbija“ i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje. Takođe, u procesu smo usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte, rekla je ministarka.

Predstavnici Udruženja za OIE istakli su da okupljaju najveće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da su tokom prethodnih godina dali najveći doprinos u povećanju udela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vetrokapacitetima.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahteva za priključenje na prenosnu mrežu, koji opterećuju funkcionisanje „Elektromreže Srbije“ i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udeo OIE u energetskom sistemu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu