Connect with us

Ekonomija

Predsednik Fed-a SAD: „Centralna banka će ovako donositi odluke“

Photo: Unsplash

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) SAD Džerom Pauel, rekao je da još nije poznato da li će kamatne stope morati dalje da rastu.

On je rekao i da će centralna banka sada donositi odluke „sastanak po sastanak“.

Paul je istakao da nakon godinu dana agresivnog povećanja referentne kamatne stope, Fed „može sebi priuštiti da pogleda podatke i izglede kako se razvijaju, kako bi izvršio pažljive procene“, prenosi Rojters.

Predsednik Federalnih rezervi SAD rekao je danas da su posledice nedavnih problema u bankarskom sektoru smanjile pritisak na američku centralnu banku da podiže referentnu kamatnu stopu.

Zbog pooštrenih kreditnih uslova „naša referentna stopa možda neće morati da raste onoliko koliko bi inače morala da bi postigli naše ciljeve“, rekao je Pauel na konferenciji Fed u Vašingtonu. Pauel je naglasio da je inflacija u SAD daleko iznad cilja i da visoka inflacija predstavlja značajnu poteškoću.

Predsednik Fed je istakao snažnu posvećenost američke centralne banke vraćanju inflacije na zacrtani cilj od dva odsto, navodeći da je „stabilnost cena temelj jake ekonomije“. Pauel je okarakterisao trenutnu politiku Fed-a kao „restriktivnu“ i rekao da će buduće odluke zavisiti od podataka, a ne od unapred postavljenog kursa.

Povećanje stope od četvrtine procentnog poena koje je Fed odobrio ranije ovog meseca bilo je deseto po redu od marta 2022. i podiglo je referentnu kamatnu stopu na raspon sa 5 na 5,25 %.

Američka centralna banka povećala je kamatne stope za pet procentnih poena za nešto više od godinu dana, preduzimajući svoju najagresivniju kampanju pooštravanja u decenijama, kako bi suzbila visoku inflaciju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

Photo: Unsplash

Kako su naveli, rok je pomeren do 15. decembra.

Iz preduzeća „Srbijagas“ naglašavaju da je odluku doneo generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

„Zbog obustave rada JP „Pošta Srbije“, izdati računi za gasni mesec oktobar 2023. godine, u velikom broju nisu prispeli na adrese krajnjih kupaca u okviru zadate valute. Uzimajući u obzir navedeno, rok za plaćanje oktobarskih računa pomeren je do 15. decembra“, saopštili su oni.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu