Connect with us

Politika

Predsednica EP: „Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija“

Photo: Unsplash

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola.

Ona je na Tviteru navela da je „put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promene“, koji će osigurati „demokratiju, sigurnost i prosperitet“.

Mecola je u tvitu objavila i video-poruku u kojoj ističe kako je EU svesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji, ali i da je u procesu evrointegracija saradnja između zapadnobalkanskih zemalja „od kritične važnosti“.

Ona je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak ru reformama koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavina prava i promociju medijskih sloboda.

Podsetivši da je u međuvremenu Bosni i Hercegovoni dodeljen statusa kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena, Mecola je sugaerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usglašavanje sa kriterijumima EU i da „naprave odlučne korake ka rešavanju bilateralnih nesuglasica“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, poručio da će zajednički rad će „učiniti Evropu bezbednijom“, a da to „postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo“.

Kampanja prikupljanja oružja, koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, koja se odigrala odmah posle ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana, bavela je ocene Žozepa Borelja Spoljnopolitčka služba EU (EEAS).

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu