Connect with us

Ekonomija

Potražnja za naftom ove godine dostiže rekordan nivo

Photo: Unsplash

Brzi pomak Kine da ponovo otvori svoju ekonomiju nakon blokade, zbog pandemije korona virusa trebalo bi uveća potražnju za naftom ove godine na rekordni nivo, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog nafntog komiteta Srbije, IEA je povisila svoje prognoze rasta potražnje za naftom ove godine za skoro 200.000 barela dnevno na 1,9 miliona barela dnevno.

Agencija sada očekuje da će ukupna potražnja za naftom ove godine u proseku iznositi 101,7 miliona barela dnevno, što je znatno iznad nivoa pre pandemije i rekordne količine svih vremena.

U svom izveštaju, IEA je ukazala na „brže nego što se očekivalo ponovno otvaranje Kine“ i donekle poboljšane ekonomske izglede Evrope i SAD, kao i niže cene nafte, kao pokretače povećanja njenih prognoza.

Kineska potražnja za naftom čini najveći deo revizije. IEA je povećala prognozu kineske potražnje za 100.000 barela dnevno na 15,9 miliona barela dnevno.Snažan porast potražnje za gorivom za avione kako se međunarodna putovanja oporavljaju činiće skoro polovinu ovogodišnjeg povećanja potražnje za naftom, saopštila je IEA.

Očekuje se da će potražnja za mlaznim gorivom i kerozinom, od kojih se oba koriste kao gorivo za avijaciju, ove godine porasti za 850.000 barela dnevno, nakon slično jake 2022. godine.U posebnom izveštaju, Organizacija zemalja izvoznica nafte – OPEK + odustala je od prilagođavanja svojih predviđanja potražnje, upozoravajući da bi otvaranje Kine moglo izazvati razbuktavanje slučajeva kovida, što bi odgodilo oporavak potrošnje nafte.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Tržište nekretnina poraslo 27 %, najskuplji stan u Beogradu na vodi 2,5 miliona evra

Photo: Unsplash

Za kupovinu nekretnina u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine potrošeno je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 % u odnosu na isti kvartal prethodne godine, saopštio je Republički geodetski zavod.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen 2.469.888 evra.

Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći deo novca potrošen je za kupovinu stanova, 55 %, odnosno 1,2 milijarde evra.

Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao je za 0,6 % u odnosu na isti period 2021. godinu.

Kada je reč o načinu plaćanja, 9 % svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 % manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 %.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu