Connect with us

Politika

Potparol Skupštine SE: „Najmanje još dve godine do članstva Kosova u Savetu Evrope“

Photo: Unsplash

Potparol Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PS SE) Frančesk Ferer izjavio je za Kljan Kosova da će biti potrebno najmanje još dve godine do članstva Kosova u toj organizaciji, prenosi Kosovo online.

Ferer je rekao da će Odbor za politička pitanja i demokratiju pri Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) imenovati izvestioca za Kosovo, koji u roku od dve godine mora da podnese izveštaj odboru na raspravu i odobrenje.

„Komitet za politička pitanja i demokratiju, mora da imenuje izvestioca za ovo pitanje na nekom budućem sastanku, sledeći će se održati od 19 do 23. juna u Strazburu. Zatim, izvestilac ima dve godine od svog imenovanja da podnese izveštaj komisiji na raspravu i usvajanje“, rekao je Ferer.

Podseća da je Biro Parlamentarne Skupštine SE 28. aprila uputio zahtev Kosova za članstvo Odboru za politička pitanja i demokratiju.

S druge strane, on je naglasio da će Biro imenovati dva pravnika koji će pripremiti izveštaj o Kosovu, kako bi se videla kompatibilnost pravnog sistema zemlje sa standardima Saveta Evrope.

„Biro će na svom sledećem sastanku 25. maja u Rigi imenovati dva istaknuta pravnika, koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca zahteva, u ovom slučaju Kosova, sa standardima Saveta Evrope, u skladu sa ustaljenom praksom PSSE, o čemu će voditi računa i izvestilac Komiteta za politička pitanja i demokratiju“, naveo je Ferer.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu