Posolite čaj, biće ukusniji: Naučnica deli neobiče savete za ispijanje čaja
Saveti uključuju dodavanje soli i „energično gnječenje kesice čaja“, koje je jedna američka profesroke hemija podelila kao deo svog istraživanja o hemiji i istoriji čaja. Međutim, njeni predlozi nisu najbolje prihvaćeni od strane mnogih ljubitelja čaja iz Velike Britanije, što je dovelo do „internacionalnog incidenta“, te je i Američka ambasada u Londonu morala da se oglasi na društvenim mrežama i „umiri situaciju“.
„U Americi ljudi često spremaju veoma neukusan čaj, prave ga sa mlakom vodom i to direktno iz česme. Užasno je,“ objasnila je za „Dejli mejl“ profesorka hemije Mišel Frankl. Zbog toga je odlučila da počne da proučava čaj, kako bi saznala najbolji način za pripremanje i konzumiranje ovog napitka.
Nakon analiziranja podataka o čaju koji datiraju hiljadama godina unazad, sastavila je poseban recept, a neki od glavnih koraka su:
- Dodavanje malo soli, jer će natrijum koji sadrži da neutrališe hemijski mehanizam koji mu daje gorak ukus.
- Mleko bi trebalo da se zagreje i dodaje tek nakon što listovi čaja „puste“ aromu, kako ne bi došlo do zgrušavanja.
- Da bi se smanjio kiseli ukus tanina (određena hemijska jedinjenja u čaju koje stvara kofein), kesicu ne bi trebalo dugo da držimo u vodi, već da je potapamo više puta, pa na kraju dobro iscedimo.
- Još neki od saveta uključuju korišćenje listova umesto filter kesica, kako bi ukus bio bogatiji, da zagrejemo šolju iz koje pijemo, kako bi se sve arome lakše ispustile, kao i da nekoliko kapi limuna u napitku mogu da uklone kamenac ili slične materije koje se na vrhu nakupe od vode. Pored toga, ona preporučuje da skinemo poklopac sa šolje ukoliko pijemo čaj „za poneti“, jer je miris važan koliko i ukus.
Iako su neki saveti korisni, stavljanje soli u čaj je pokrenulo niz komentara ljubitelja čaja širom Velike Britanije, koji „nikada nisu čuli za takvu budalaštinu“ i kojima nije jasno „zašto bi neko želeo da uništi gorki ukus čaja, jer ga upravo to čini posebnim“.
„Ne bih bio iznenađen da je rekla da dodamo i malo sira“, „Svako ima pravo na sopstveni ukus, ali mogu reći da ja sigurno nikada neću dodati vruće mleko i so u svoju šoljicu čaja“, pišu korisnici na „Dejli mejlu“.
S obzirom da je ova „internacionalna debata“ privukla mnogo pažnje, na platformi Iks se oglasila i Američka ambasada u Londonu. U objavi stoji da je čaj „eliksir drugarstva i veza koja spaja naše zemlje“ i da ne mogu samo da „stoje i posmatraju“ dok se ova „posebna veza“ ugrožava predlozima profesorke.
„Želimo da obavestimo dobre ljude Ujedinjenog Kraljevstva da nam je nezamislivo da dodajemo so u britansko nacionalno piće,“ stoji u objavi. Zatim, kao osvrt na nedavni viralni video u kome jedna amerikanka napravila čaj u mikrotalasnoj (od kojeg su Britanci na mrežama bili užasnuti), šaljivo su obrnuli objavu i rekli: „Nastavićemo da pravimo čaj na pravilan način – u mikrotalasnoj.“