Povežite se sa nama

Privreda

Poskupljuje svinjetina, ide do 550 dinara

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Svinjetina se u mnogim mesarama i prodavnicama prodaje po 20 % višoj ceni nego pre sedam dana, kada je koštao od 420 do 440 dinara po kilogramu.

Sada treba izdvojiti od 500 do 550 dinara. Ali, nisu još svi prodavci podigli cene. U jednom trgovinskom lancu kažu da to ne nameravaju da učine ni tokom naredne nedelje.

Kilogram svinjetine u trgovinskim lancima košta od 430 na akciji do 540 dinara. Svinjska plećka je od 420 do 520, a za but treba izdvojiti od 500 do 520 dinara. Najkvalitetniji komad mesa je, kao i obično, najskuplji, pa tako file košta od 470 na popustu do 750 dinara, a kare od 550 do 720 dinara.

Zoran Matijević, potpredsednik PKS, kaže da je na poskupljenje sveže svinjetine uticao porast cene žive vage.

„U toku poslednje dve nedelje kilogram žive vaga je otišao za oko 20 % sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a“, navodi Matijević. „Isto toliko je poskupelo i sveže meso u prodavnicama. Teško je prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu. To je živa materija, koja se iz časa u čas menja.“

On ističe da proizvođačima u poslednjih pet meseci veoma loše ide prodaja, što je dovelo do pada cena. Na to su, kako objašnjava, uticala dva faktora. Jedan je pad potrošnje koji je izazvan okolnostima koji prate pandemiju, manjak turista, događaja i proslava. On ističe da je drugi razlog veliki uvoz gotovih proizvoda, zbog koga domaća industrija nema šta da radi.

„Može se reći da se prodaja poboljšala u poslednjih sedam dana, ali to je kratak period da bi se videla neka tendencija popravljanja situacije, videćemo na čemu će se to završiti“, objašnjava Matijević. „Prozvođači svinja i prodavci se nadaju da će otvaranje i popuštanje mera zabrane zbog pandemije da povećaju potrošnju. Leto je uvek bilo period kada su se najviše prodavali meso i mesne prerađevine, mada svi misle da je to zima.“

On kaže da su proizvođači svinja trenutno na pozitivnoj nuli i zadovoljni su što ne gube. Ako padne cena, kako ističe, loše je i za farmere i za poljoprivredu cele zemlje.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Cena sirovina se povećala za 40-50 %

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

U poslednjih godinu dana došlo je do povećanja cena sirovina za 40 do 50 %. Soja i kukuruz su u rekodnom rastu, a grupi berzanske robe koja poskupljuje se od skoro pridružila i kafa.

Osnovne razloge za rast cena poznavaoci vide u smanjenju proizvodnje, klimatskim promenama, ali i čuvanju zaliha usled pandemije.

„Poljoprivrednici su pretrpeli ogromnu štetu zbog klimatskih promena, što će imati uticaj na ukupne fondove sirovine hrane. Ali, mi smo imali solidnu žetvu, tako da će biti hleba, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Kukuruz

Kilogram kukuruza u Srbiji prodaje se po ceni od oko 26 dinara, bez PDV-a, što je najveća cena još od septembra 2012. godine. Dalju ponudu i potražnju kukuruza diktiraće vremenski uslovi. Nedavne kiše u Čikagu doprinele su usevima kukuruza, što je pre nedelju dana izazvalo blagi pad cena, ali je sa druge strane pala brazilska proizvodnja kukuruza što se odrazilo na tržište kikuruza.

Dalji tok cene kukuruza u Srbiji zavisi prvenstveno od vremenskih uslova, kako kod nas tako i u svetu. Zbog suše, ratare brine manji prinos, za koji kažu da će ići i 40 %, a ako ne bude bilo kiše, prinos će biti i manji.

Soja

Cena soje je dostigla rekord. Prema podacima produktne berze, kilogram se kreće po ceni od 74,5 dinara, bez PDV-a.

„Soja jeste dostigla visoku cenu, ali ne bi trebalo više da raste“, smatra Prostran.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu