Connect with us

Politika

Portparol Stejt departmenta o planu za Kosovo i Srbiju: „Ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova“

Photo: Unsplash

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da plan EU za Kosovo i Srbiju ima punu podršku SAD, iako se u njemu ne pominje, te da se očekuje da strane ispune svoje obaveze, prenosi TV Kljan Kosova.

„Mi to nazivamo dijalogom EU, ali to je nešto što ima našu snažnu podršku. Mislim da smo to videli tokom ove administracije. Baš prošle nedelje, naš zamenik pomoćnika sekretara, Gejb Eskobar, sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Prajs, a prenosi TV Kjan Kosova.

On je rekao da SAD, zajedno sa svojim partnerima u EU, očekuju da strane ispune svoje obaveze.

„I Kosovo, kao i Srbija u ovom slučaju, moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali kroz ovaj proces dijaloga, uključujući i napredak u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova i što pre da unaprede bezbednost i stabilnost za sve građane“.

To su, kako je rekao, poruke koje su Kosovo i Srbija čuli od SAD, od EU i od zemalja članica EU, u ovom slučaju od delegacije, koja je pre nekoliko dana posetila Kosovo i Srbiju.

Dakle, rekao je, „mi veoma podržavamo ovaj proces“.

Prajs je dodao da je pristup SAD sukobima i tenzijama širom sveta često u skladu sa njihovim pristupom u regionu Balkana.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu