Connect with us

Politika

Portparol Stejt departmenta o planu za Kosovo i Srbiju: „Ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova“

Photo: Unsplash

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da plan EU za Kosovo i Srbiju ima punu podršku SAD, iako se u njemu ne pominje, te da se očekuje da strane ispune svoje obaveze, prenosi TV Kljan Kosova.

„Mi to nazivamo dijalogom EU, ali to je nešto što ima našu snažnu podršku. Mislim da smo to videli tokom ove administracije. Baš prošle nedelje, naš zamenik pomoćnika sekretara, Gejb Eskobar, sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Prajs, a prenosi TV Kjan Kosova.

On je rekao da SAD, zajedno sa svojim partnerima u EU, očekuju da strane ispune svoje obaveze.

„I Kosovo, kao i Srbija u ovom slučaju, moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali kroz ovaj proces dijaloga, uključujući i napredak u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova i što pre da unaprede bezbednost i stabilnost za sve građane“.

To su, kako je rekao, poruke koje su Kosovo i Srbija čuli od SAD, od EU i od zemalja članica EU, u ovom slučaju od delegacije, koja je pre nekoliko dana posetila Kosovo i Srbiju.

Dakle, rekao je, „mi veoma podržavamo ovaj proces“.

Prajs je dodao da je pristup SAD sukobima i tenzijama širom sveta često u skladu sa njihovim pristupom u regionu Balkana.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu