Connect with us

Politika

Portparol EU: „Mere EU protiv Kosova stupile na snagu, o tome je obaveštena i Vlada Kosova“

Photo: Unsplash

Evropska unija je donela mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja radnji za deeskalaciju situacije na severu Kosova, i o tome su 28. juna obaveštene kosovske institucije i vlada, rečeno je iz EU.

Neimenovani portparol EU je za prištinske medije potvrdio da je privremeno obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo takođe neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, a bilateralne posete biće suspendovane.

Potvrđeno je da je obustavljeno programiranje sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, dok predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mera juče je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.

Prema navodima portparola EU, mere koje su uvedene Kosovu su privremene i reverzibilne u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji koje može da donese premijer Kosova Aljbin Kurti.

Najavljeno je da Evropska unija pomno prati da li Srbija ispunjava zvanične zahteve Brisela i da su spremni da preduzmu mere ako ne budu ispunjeni.

Evropska unija očekuje od Kosova da deluje na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način, uz „puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba“, rekao je portparol EU.

On je naveo i da je od suštinskog značaja brza implementacija Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u izjavi (visokog redstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednst Žozepa) Borelja, u ime država članica od 3. juna, odlučila da primeni mere na Kosovo“, kazao je portparol EU.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu