Connect with us

Politika region

Ponovljeni izbori u Beogradu najkasnije 17. aprila

Foto: Unsplash

Ponovljeni izbori zbog nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu trebalo bi da se održe najkasnije u nedelju, 17. aprila.

Na biračkim mestima, na kojima se utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su osnov za pnavljanje sprovođenja glasanja, izbori će morati da se ponove, a rok za to već teče.

Prema zakonu o lokalnim izborima, nakon zatvaranja biračkih mesta u prvom terminu održavanja izbora (što je bilo u nedelju, 4. aprila u 20h), teče rok od 72 sata za podnošenje prigovora Gradskoj izbornoj komisiji o svim zabeleženim nepravilnostima.

Prigovore mogu podneti podnosioci izbornih lista ali i sami birači na određenim mestima.

Taj rok ističe večeras (sreda, 6. april, u 20 sati), a zatim počinje da teče zakonski rok da GIK donese rešenja o podnetim prigovorima. GIK takođe ima tri dana, odnosno 72 sata da donese ova rešenja.

„O prigovoru na glasanje na biračkom mestu odlučuje izborna komisija, koja je dužna da u roku od 72 časa od prijema prigovora donose rešenje po tom prigovoru i objavi ga na veb-prezentaciji“, navodi se u zakonu.

Taj rok isteći će u subotu 9. aprila, u 20 sati. Ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti, i odredi koja su to biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje, rok za raspisivanje ponovljenih izbora na tim mestima je deset dana.

Ipak, kako se izbori po zakonu uvek organizuju nedeljom, ponovljeno glasanje bi moralo da se organizuje najkasnije 17. aprila.

Prema ovim rokovima i zakonskim odredbama, teško bi bilo i zamisliti da bi ponovljeno glasanje moglo da se održi ranije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Seka Sablić govornica na protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak

Photo: Unsplash

Glumica Jelisaveta Seka Sablić govoriće na šestom protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak 9. juna, saznaje N1.

Organizatori su danas najavili da će na protestu u petak govoriti više javnih ličnosti, kao što je to bio slučaj na prethodnom skupu 3. juna.

Podsetimo, prošle subote su se okupljenim građanima obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Nenad Hadži Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević, itd.

Organizatori su najavili i rutu šestog protesta – posle skupa ispred Skupštine Srbije okupljeni će otići do zgrade Vlade Srbije, oko koje je planirano da se napravi prsten.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu