Connect with us

Privreda

Poljoprivrednici sutra u 9 časova na pregovorima sa predstavnicima Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Postoje ozbiljne indicije da će do susreta poljoprivrednika, koji protestuju i predstavnika Vlade Srbije doći ubrzo, potvrđeno je Danasu, kao i da bi suprotstavljene strane mogle da nastave pregovore tamo gde su zapeli.

Za pregovarački sto u Vladi Srbije trebalo bi već sutra u 9 časova da sednu predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika koji protestuju i predstavnici Vlade.

U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrđena nam je ova informacija, gde ističu da zvaničan mejl još nisu dobili i da ga čekaju.

Ipak, kažu, to neće odložiti proteste.

U protestu učestvuju predstavnici udruženja Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije – Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – tražili su konkretne mere.

Poljoprivrednici traže da zagarantovana cena mleka bude 78 din + PDV, da subvencije po hektaru budu 300 evra, da premija za mleko bude 20 dinara, a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti.

Traže da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode, da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture, da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara, i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Rusija saopštila: „Dogovor UN sa Rusijom više ne funkcioniše“

Photo: Pixabay

Rusija je saopštila da sporazum o izvozu žitarica i đubriva Crnim morem više neće biti operativan, ukoliko se ne ispuni sporazum UN sa Moskvom.

Reč je o sporazumu UN sa Moskvom o prevazilaženju prepreka ruskom izvozu žitarica i đubriva.

„Ako sve ostane kako jeste, a po svemu sudeći һoće, onda će biti potrebno poći od činjenice da dogovor više ne funkcioniše“, rekao je ruski ministar spoljniһ poslova Sergej Lavrov.

On je naveo da je manje od 3 % žitarica izvezenog u okviru sporazuma stiglo do najsiromašnijiһ zemalja sveta.

Sporazum sklopljen u julu prošle godine zaһteva od Ujedinjeniһ nacija da pomognu Rusiji da prevaziđe sve prepreke za njen izvoz žitarica i đubriva tokom tri godine, prenosi Rojters.

Ovog meseca Rusija je pristala da produži ugovor o crnomorskom žitu za još dva meseca, do 17. jula, ali je iz Kremlja saopšteno da mora da se napravi veći napredak kako bi se unapredili interesi Rusije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu