Connect with us

Privreda

Poljoprivrednici Srbije zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda

Photo: Pixabay

Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu, koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.

To je, posle sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, Unije pekara i Udruženja Žita Srbije, za Betu izjavio potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Milan Marković.

Na sastanku su bili predstavnici sedam udruženja, koja su nedavo potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija poljoprivrednicima.

Marković je rekao da su izvoznici, koji su prošle godine, u vreme početka rata u Ukrajini, kada je cena pšenice naglo skočila na oko 40 dinara po kilogramu, otkupili veliku količinu u želji da što više zarade.

Vlada Srbije je, međutim, u martu zabranila izvoz, a zatim na pritisak dozvolila izvoz ograničene količine, pa oni nisu uspeli da izvezu kupljeno žito i sada nude niske otkupne cene za rod iz ove godine.

Izvoznici sada, prema rečima Markovića, nižim otkupnim cenama i do 12 dinara po kilogramu u odnosu na evropske berze diktiraju cene na tržištu.

„Ako bi robne rezerve pre žetve objavile da će kupiti 300.000 tona, to bi povećalo tražnju i cena bi krenula na gore“, rekao je Marković.

Dodao je da je dogovoreno da se njihov predlog razmotri, kao i zahtev da se prolongira otplata duga proizvođača firmama, koje su prošle godine kreditirale kupovinu semenske pšenice, mineralnog đubriva i preparata za zaštitu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede nakon sastanka sa poljoprivrednicima

Photo: Unsplash

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se u Vladi Srbije sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača sa kojima je u maju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kako bi zajednički razmotrili sve što je realizovano do sada.

Ona je poljoprivrednicima obrazložila na koji način su realizovane dogovorene mere i istakla da je do sada isplaćeno 95 odsto subvencija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Po rečima ministarke, isplaćeni su svi uredni i kompletni zahtevi, a nisu isplaćeni samo zahtevi koji su trenutno na dopuni i oni će biti brzo rešeni.

Tanasković je rekla da su sve tačke sporazuma koje su bile planirane za ovu godinu do sada ispunjene, a to se odnosi na povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju (podsticaji po hektaru) sa 9.000 dinara na 18.000 dinara, premije za mleko sa 15 dinara na 19 dinara po litru mleka, podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Počev od 1. januara 2024. godine, kako je dogovoreno, biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, umanjena je 50 odsto naknada za odvodnjavanje za tekuću godinu i biće ukinuta naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

Na današnjem sastanku su, kako je navelo Ministarstvo, odmah uvažene neke od inicijativa poljoprivrednika, kao što je ona koja se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru i dogovoreno je da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju, a ne vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju.

Dogovoreno je da lista malih skladištara, koju će odobriti Republičke direkcija za robne rezerve, bude proširena, na način da za obezbeđenje daju menicu, zalogu u robi ili hipoteku.

Poljoprivrednici su podneli inicijativu za uvođenje zakona o robnoj berzi pa će biti formirana radna grupu koja će od ponedeljka, 2. oktobra, početi rad, kako bi dala svoje predloge do kraja godine.

Dogovreno je i da, nakon ukidanja prelevmana na mleko i mlečne proizvode 31. oktobra ove godine, sve mlekare i svi trgovci koji trguju mlekom i mlečnim proizvodima podnose zahtev za uvoz mlečnih proizvoda i dobijaju dozvole, koje će važiti tri meseca.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu