Connect with us

Privreda

Poljoprivrednici Srbije: „Počela berba kukuruza, prinosi katastrofalni“

Foto: Unsplash

Poljoprivrednici u Srbiji započeli su berbu kukuruza, a prinosi na najboljim njivama su maksimalno oko 4 tone po hektaru, a na pojedinim njivama svega nekoliko stotina kilograma i manji su i do 90 % u odnosu na prosečne.

„Rod je izuzetno loš, prognozirali smo da će biti manji 80 %, a sada na terenu vidimo da je manji i 90 % u odnosu na prosečni. Nađe se jedan klip, pa deset stabala nema ništa“, izjavio je za Betu predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Dodao je da su prinosi na pojedinim njivama, manji od tone, svega 600 kilograma po hektaru.

Prosečni prinosi u Srbiji su, kada su klimatski uslovi relativno dobri, od 6 do 8 tona, a maksimalni oko 15 tona.

Kleut je rekao da cena kukuruza od nepunih 40 dinara na Produktnoj berzi nije realna i da se na pijacama kilogram prodaje po 50 dinara.

Njegova je procena da nikakva „astronomska“ cena neće pomoći proizvođačima da pokriju gubitke setve pri tako malim prinosima.

Žetva kukuruza je, prema njegovim rečima mogla da počne i ranije, jer su biljka i plod „izgoreli“ od visokih temperatura u toku leta, ali su sada kiše povećale vlažnost zrna, a to bi zahtevalo dodatne troškove za sušenje, pa bi se od „ništa dobilo još veće ništa“.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig i Mlava u opštini Malo Crniće Draško Živković rekao je da berba kukuruza u tom kraju još nije masovnije počela, ali na njivi koja je obrana i na kojoj su primenjene sve agrotehničke mere, rod je 4 tone, što je 30-40 % manje nego prošle godine.

Dodao je da ima i gorih slučajeva i da je poljoprivredni proizvođač iz Bačke Topole sa najkvalitetije obrađene njive ubrao sa jednog hektara 1,7 tona.

„Taj proizvođač sada prodaje poljoprivredne mašine da bi mogao da otplati ratu kredita, a nadao se da će je vratiti prodajom kukuruza“, rekao je Živković.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, koji je kukuruzom zasejao 130 hektara, rekao je da su prinosi različiti, od regiona do regiona, ali da im je zajedničko ime da su „katastrofalni“.

„Ima njiva gde su primenjene sve agrotehničke mere i prinos je 1,6 do 1,7 tona po hektaru“, rekao je Jakšić.

Poljoprivrednike, uz nedaće koje su ih pratile letos, zbog pakleno visokih temperatura i suše, sada prate česte kiše zbog čega ne mogu poljoprivrednom mehanizacijom da uđu u njive i započnu ili završe berbu kukuruza.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Zbog poskupljenja poljoprivrednici smanjili korišćenje đubriva u jesenjoj setvi

Photo: Unsplash

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je u agraru zbog skupog mineralnog đubriva za jesenju setvu na 40 % zasejanih površina smanjena njegova upotreba, što će se odraziti na prinos ako se u proleće ne nadoknadi taj manjak.

„Poljoprivredni proizvođači su zbog nedostatka novca bili prinuđeni da u najskupljoj žetvi do sada prvo štede na mineralnom đubrivu. Zasejao sam 200 hektara pšenice, a smanjio upotrebu osnovnog, mešanog đubriva oko 25 odsto“, rekao je Jakšić.

Dodao je da su poljoprivredni proizvođači uglavnom za setvu pšenice koristili svoje, nedeklarisano seme, što takođe može da utiče na smanjenje prinosa.

Jakšić je rekao da je neizvesno kako će se kretati cene mineralnog đubriva na proleće, koje sada košta oko 110 dinara po kilogramu i tri puta je skuplje nego u jesen 2021. godine.

Od njegove cene, kako je rekao, zavisi da li će manjak đubriva pri setvi moći da se nadoknadi u proleće.

On je rekao da ima nezvaničnih najava da bi mineralnio đubrivo „urea“ moglo da pojeftini na proleće 2023. godine i omogući poljoprivrednicima da sa dve prihrane nadokanade manjak pri setvi.

„Na njivama, gde se primenjuje puna agrotehnika, umanjenje đubriva jedne godine neće imati preveliki uticaj na prinose, ali na ostalim njivama rod može da se umanji do 50 odsto“, rekao je Jakšić.

Istakao je da će prinos pšenice u narednoj godini presudno zavisiti od cene mineralnog đubriva na proleće.

Jakšić je rekao da od kada je omogućen izvoz pšenice iz Ukrajine na domaćem tržištu pada cena tog poljoprivrednog proizvoda i kukuruza i da je domaćim proizvođačima sada cena pala za oko 15-20 odsto i ne mogu da se oslobode viškova.

Dodao je da je ove godine i pored tih problema pšenicom zasejano oko 750.000 hektara ili oko 20 odsto više nego prošle godine, pre svega zbog straha od prolećne suše koja može biti pogubna za prolećne useve, pa se pribegava jesenjoj setvi na što većim površinama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu