Connect with us

Privreda

Poljoprivrednici: „Nismo dobili odgovor Vlade, danas protestna vožnja tri puta po sat vremena“

Photo: Unsplash

Ni posle celog dana, od kada su poljoprivrednici koji protestuju u Vojvodini i drugim gradovima u Srbiji predali svoje zahteve, nisu dobili nikakav odgovor od države, rekao je za N1 Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

„Prošla su puna 24 sata i mi nismo dobili nikakav odgovor Vlade, ni mejlom, ni pismeno tako da smo morali nešto da preduzmemo. Mi ćemo, kako se to kaže, od sada, svakim danom taj kaiš stezati. Noći ćemo provoditi ovde, ispred rafinerije, dok sve što smo tražili ne bude sporvedeno. Danas ćemo imati protestnu vožnju oko kružnog toka u Novom Sadu, ali sada tri puta po sat vremena. Znam da građani to ne vole, ali ih molimo za strpljenje, jer ove probleme moramo rešiti“, rekao je Filipović.

Poljoprivrednici koji protestuju, su blokirali puteve u Vojvodini, ali i imali protestnu vožnju u Novom Sadu, koja je trajala nešto više od 40 minuta.

Kako javlja novinarka N1 Ksenija Pavkov iz tog grada, paori su vozili traktore u kružnom toku, na izlazu ka auto-putu prema Beogradu i magistralnom putu ka Zrenjaninu.

Iako je vožnja bila spora, stvorila je velike saobraćajne gužve u tom delu Novog Sada, a neki vozači, koji su bili nestrpljivi, vozili su svoje automobile trotoarima.

Posle protestne vožnje, poljoprivrednici su se vratili ispred Rafinerije nafte Novi Sad gde će provesti noć. Oni su najavili i za danas novu vožnju, a koja će se završiti ispred zgrade Pokrajinske Vlade, odnosno Banovine.

Podsećamo, proteste su u ponedeljak započela četiri udruženja poljoprivrednika – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Najveći broj poljoprivrednika koji se je uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

Nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze.

Osim toga Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu, a to su:

– Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine

– Premija za mleko 19 dinara po litri

– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti

– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa

– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu

– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara

– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju

– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu

– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Ministarstvo poljopivrede Srbije: „Danas prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze“

Photo: Unsplash

Biće analiziran zakonodavni okvir kojim je uređeno tržište i saslušani predlozi za izmenu propisa, kako bi se našla najbolje rešenje za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda, navelo je Ministarstvo.

Sastanku će prisustvovati predstavnici udruženja poljoprivrednika i svih nadležnih institucija.

„Takođe dogovoreno je da između 11. i 15. decembra bude organizovan sastanak sa predstavnicima svih sektora poljoprivrede, na kome će svi imati priliku da nam ukažu na izazove sa kojima se suočavaju, te da se na najoptimalniji način dogovori ravnomerna raspodela rekordnih budžetskih sredstava obezbeđenih za poljoprivredu u 2024. godini“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Uređenje robne berze bio je jedan od uslova poljoprivrednika za prekid protesta.

Odluka o prekidu protesta doneta je na sastanku predstavnika poljoprivrednih udruženja sa premijerkom Anom Brnabić, u nedelju 26. novembra, u Kisaču.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu