Connect with us

Kultura

Pilar Polikano 27. maja na Kolarcu

Foto: Promo

Spektakularna mlada argentinska violinistinja Pilar Polikano nastupa sa Simfonijskim orkestrom RTS!

Dobitnicu prvih nagrada na mnogim internacionalnim violinskim konkursima, šesnaestogodišnja zvezda koncertnih scena izvešće u Beogradu „Koncert za violinu i orkestar“ Feliksa Mendelsona, remek-delo svetske violinske literature.

Turbulentni prvi stav ovog dela, po kojem se ono i prepoznaje, pravi je izazov za izvođače – od Ferdinanda Davida, kome je koncert i posvećen pa do mnogih koji ga danas imaju na repertoaru. Koncert će otvoriti Verdijeva uvertira za operu „Moć sudbine“, koju mnogi nazivaju „sudbinskim delom“ u opusu tog stvaraoca, ali govore i o „prokletstvu priče“ koja je nekima donosila neobjašnjiv strah, a drugima bila neodoljiv izazov.

Pored tog dela, Simfonijski orkestar RTS će, uz dirigenta Luisa Gorelika, odsvirati i odlomke iz prve i druge svite iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva, koji je inspirisan jednom od najlepših i najčitanijih drama svetske literature koju je napisao Vilijam Šekspir.

Lepota muzike navela je kompozitora da od baletske muzike napravi tri svite koje su danas deo standardnog koncertnog repertoara mnogih simfonijskih orkestara.

Koncert će biti održan u Kolarčevoj zadužbini, 27. maja, u 20 časova, i to će biti jedan od koncerata iz serijala „Dani Argentine na Kolarcu“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Kolaži“ Momčila Mome Antonovića

Foto: Pixabay

Izložba „Kolaži“ umetnika Momčila Mome Antonovića otvorena je u Galeriji „Haos“ u Beogradu i trajaće do 19. oktobra.

Urednica programa te beogradske galerije Borka Božović otkrila je da se kolaži preminulog slikara Mome Antonovića premijerno predstavljaju domaćoj publici, da je reč o zanimljivim delima stvaranim u ciklusima, kao i da su kolaži na novoj izložbi bili naknadno dorađivani crtežima.

Božović je na otvaranju pročitala komentar istoričara umetnosti Nikole Šuice koji je istakao da su Antonovićevi kolaži likovno delo „kao razlomljena slika sveta, kao delići približenih predmeta, igra posebne civilizacijske vrste“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu