Connect with us

Filmovi

Peto izdanje Kinoskopa od 17 do 19. novembra

Foto: Promo

Peto izdanje Kinoskopa održaće se od 17 do 19. novembra u Art Bioskopu Kolarac, a obuhvata četrdeset filmova raspoređenih u devet tematskih celina koje su tokom prethodnih godina postale neraskidivi deo festivala.

Njih će stručni žiri, u sastavu: Radiša Cvetković, filmski esejista i edukator, Olja Nikolić-Kia, kustoskinja i aktivistkinja i Tin Dožić, hrvatski multimedijalni umetnik, razmatrati za simbolične nagrade, Grand Prix, Special Mention, najbolja originalna muzika i najbolji Live Soundtrack.

Revijalni deo programa koji izdvajamo kao svojevrsni kuriozitet sastoji se iz dva audio-vizuelna performansa, Luisa Masija, ko-osnivača i aktivnog člana nezavisne laboratorije analognog filma CRATER-Lab, i Andree Sađioma, jednog od osnivača napuljskog kolektiva Ark-Film-Lab, kao i iz izbora studentskih radova iz radionica koje vodi profesor Čaba Bolok sa univerziteta Eszterházy Károly u Egeru.

Gošća festivala, francuska umetnica Gael Ruar čija karijera je započela još 1990-ih, prikazaće svoj prvi dugometražni film „Darkness, Darkness, Burning Bright’“ sa 16mm trake, i odvesti publiku u šetnju kroz mistične, solarizovane noćne predele koji deluju kao da pripadaju nekom drugom svetu.

Dopunsku dozu ezoterije donose „Magija, misterija i horor“, odnosno ostvarenja koja zaviruju u kolektivno podsvesno, naše najdublje žudnje i strahove, i preobražavaju ih u začudne vizije, mračne, eterične, nadrealističke…

U okviru Live Soundtrack-a, koji tradicionalno zatvara festival, muzičari sa lokalne scene uživo izvode autorske verzije muzike za nekoliko naslova, a u duhu audio-vizuelnog eksperimenta : Dulce Melos, američki muzičar koji živi u Beogradu, izvodi muziku na cimbalu, Ignjat Milićević na klavijaturama a Aleksandar Narančić na modularnom sintisajzeru.

Dokumentaristička selekcija i eksperimentalna fikcija bave se raznorodnim temama, od ekologije i snova, preko kapitalizma i mentalnih poremećaja, do položaja žene u patrijarhatu, neretko pozivajući gledaoca na aktivno učešće. Ništa manje zahtevni nisu ni „Found Footage“ filmovi koji se putem arhivskih snimaka oslanjaju na istoriju sedme umetnosti, i pronalaze kreativne načine da rekontekstualizuju prošlost, bilo iz filmskog, društvenog ili ličnog ugla. Najličnija je selekcija „Intimni susreti’“ koja ogoljava unutrašnje svetove autora, kao politički akt ili poprište za postizanje emotivne katarze.

„U carstvu bez ljudi“ susreću se i sudaraju apstraktne teksture, neuhvatljivi osećaji i večnost pokreta, a sve pod budnim mehaničkim okom Kiklopa. Apsudni humor i transgresivna provokacija obeležje su „Pankera i subverzivaca“ koji kreaciji pristupaju bez kompromisa, vođeni razigranošću deteta.

Festival ove godine ima čast da ugosti veliki broj stranih gostiju, te će se muzičarima i performerima na kratkim diskusijama posle filmova pridružiti i Nejtan Sedia, autor filma „Upsodown“, Olga Uzikaeva, ko-autorka filma „Post Socialist Bodies“, Zora Berghamer, scenaristkinja filma „Top View of my Brain as a Crime Scene“ i Neli Lena Šmitlajn, autorka filma „Advena“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Bijonse, Krcko Oraščić i još mnogo toga u decembru u CineStaru

Foto: CineStar Cinemas

Decembar tradicionalno donosi atraktivna dešavanja, a krajem godine bioskopi su u znaku praznične čarolije uz ponudu odličnih filmova za celu porodicu, blokbastere i atraktivne naslove.

Od petka 1. do nedelje 3. decembra, u CineStaru u Srbiji eksluzivno je na programu film o Bijonse:  Renaissance: A Film by Beyoncé.  Publika će uživati u više od dva sata fantastičnog filma koji prikazuje predan rad Bijonse kao kreativca i producenta. Film prikazuje proces kroz koji prolazi kako bi usavršila svoju veštinu i iznela rekordnu svetsku turneju RENAISSANCE koja je je obuhvatila 56 nastupa u 39 gradova. Cela turneja je izuzetno hvaljena, a poznato je da je Bojonse vanserijski izvođač koji širom sveta ima na stotine miliona obožavalaca. Zahvaljujući bioskopskim projekcijama, sada će i svi oni koji nisu doživeli turneju uživo, moći da uživaju u monumentalnoj zabavi. Ulaznice su u pretprodaji.

Krcko Oraščić je balet bez koga je decembar gotovo nezamisliv. U CineStar bioskopima tradicionalno se balet prenosi uživo iz londonske kuće Royal Opera House. Prenos je na programu 12. decembra i nema reprizu. Kao i uvek, ali sa posebnim doživljajem zbog velikog platna i vrhunskog ozvučenja, publika će uživati u izuzetnoj muzici Čajkovskog, dok se Klara i njen začarani Krcko Oraščić bore protiv Kralja miševa. Omiljena produkcija Pitera Rajta za Kraljevski balet, sa prelepim dizajnom Džulije Trevelijan Oman, ostaje verna duhu ovog svečanog baletskog klasika, kombinujući uzbudljivu bajku sa spektakularnim plesom.

Akciona komedija Operativac 30.11. stiže u CineStar bioskope. Čuveni Džon Sina je u glavnoj ulozi bivšeg agenta specijalnih službi kojem je dosadio njegov novi posao pa se odlučuje na još jedan zadatak koji ga vraća u akciju. Šef mu ispunjava želju kad mu ponudi posao telohranitelja novinarke sa kojom odlazi u Paldoniju kako bi ona intervjuisala predsednika, ali su prisiljeni da pobegnu od onoga što se čini kao državni udar.

Fantastičan akcioni film Takašija Jamazakija Godzilla Minus One stiže u CineStar bioskope 1. decembra. Film se prikazuje na japanskom jeziku sa engleskim titlovima, a s obzirom na impresivne specijalne efekte preporuka je da se film pogleda u 4DX formatu za potpuno iskustvo! Detalji na linku:

Na redovni program CineStar bioskopa 14.decembra stiže film Vonka od producenata filmova o Hariju Poteru. U pitanju je mešavina magije i muzike ispričana emotivno i sa obiljem humora. Film se može pogledati pretpremijerno 9. i 10.12. a ulaznice su već u prodaji.
Ovaj filmski spektakl predstaviće publici mladog Vilija Vonku kroz čudesnu priču o tome kako je najveći čarobnjak i proizvođač čokolade postao omiljeni Vonka kakvog poznajemo. U glavnoj ulozi je fenomenalni Timoti Šalame.

Praznici su idealno vreme da oduševimo ljude koji nam znače! Bioskopi CineStar nude mogućnost za poklone zaposlenima, poslovnim partnerima ili saradnicima uz nezaboravno bioskopsko iskustvo i organizaciju privatnih projekcija filma po izboru uz nezaboravno „red carpet“ iskustvo. Više informacija na: Business projekcije – CineStar Cinemas .

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu