Connect with us

Politika

Peter Stano povodom Dana žalosti u Srbiji: „EU protiv veličanja i oplakivanja terorista“

Photo: Unsplash

Evropska unija (EU) se suštinski protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista, rekao je portparol EU Peter Stano povodom proglašenja Dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska na severu Kosova.

Stano je naveo da je 25. septembra, kada je na Kosovu proglašen Dan žalosti, Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast „žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju“, dok Delegacije EU u Beogradu to nije učinila u Beogradu, 27 septembra, kada je dan žalosti bio u Srbiji.

„Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama“, naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvaničnici EU insistiraju da je neophodna istraga napada u Banjskoj i da će u skladu sa rezultatima istrage EU odlučiti kako da postupi.

Stano je danas novinarima u Briselu da je EU zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj ida „ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno, jer će biti posledica“.

„Veoma jasan stav EU je“, rekao je Stano, „da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu