Connect with us

Politika

Peter Stano: „Petar Petković i Besnik Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu“

Photo: Unsplash

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

Stano je, na konferenciji za novinare u Briselu, poručio da je postignut veoma važan korak u Ohridu, sa dogovorom predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o Aneksu i evropskom predlogu.

Prema njegovim rečima, rad na implementaciji je počeo jer je visoki predstavnik EU Đozep Borelj informisao ministre inostranih poslova EU, potom je Savet EU podržao dogovor i naglasio da obe strane treba da nastave sa brzom primenom u dobroj veri.

Počeli smo i institucionalni rad, da operacionalizujemo prve korake kada je reč o zajedničkoj poziciji poglavlja 35, kao i sa određenim koracima na Kosovu, rekao je Stano.

Stano je istakao i da je zadovoljan što je dijalog popularan i što su zemlje regiona spremna da budu domaćini narednih sastanaka, aludirajući na ponudu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da ta zemlja bude domaćin nekog od sastanaka.

Ipak je to briselski dijalog, rekao je Stano i istakao da će biti još susreta na visokom nivou, koji će biti najavljeni kada bude vreme.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu