Connect with us

Politika

Peter Stano: „EU primila k znanju da je Srbija glasala protiv Kosova u Savetu Evrope“

Photo: Unsplash

Portparol Evropske unije Peter Stano naveo je da su briselske institucije „primile na znanje“ da je Srbija glasala protiv prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Stano, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li EU ovo smatra kršenjem sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, piše Radio slobodna Evropa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su 27. februara saglasnost o dogovoru o putu ka normalizaciji odnosa.

Na sastanaku koji je održan 18. marta u Ohridu, oni su se složili oko aneksa primene svih članova ovog dogovora.

Član 4 dogovora predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama.

Lideri nisu potpisali ovaj dogovor, ali bez obzira na to, evropska strana smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

„Rasprave o potpisu (dogovora) su potpuno beskorisne i nebitne. Postoji posvećenost na najvišem političkom nivou i ta obaveza je sada postala obavezujuća u procesu pristupanja za obe strane. Napredak u dijalogu i implementaciji odraziće se politički i finansijski na njihovom evropskom putu“, poručio je Stano.

On je potvrdio da je dogovor postignut u Ohridu i dalje validan i da fokus svih treba da bude na primeni svega što su lideri dogovorili.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu