Connect with us

Politika

Peter Stano: „EU bila jasna u poruci o Kosovu i Srbiji“

Photo: Unsplash

Države članice Evropske unije (EU) su bile jasne o tome šta očekuju od Beograda i Prištine i veoma jasno su ukazale koji je način za napredak, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je istakao da su države članice u saopštenju objavljenom u utorak iz Njujorka poručile da je na Kosovu i Srbiji da učine sve da dođe do napretka u procesu dijaloga.

On je na konfereniji za novinare u Briselu istakao da neće detaljnije da govori o tome, jer se pregovori ne vode u javnosti, već uz posredovanje EU kako bi se olakšao dijalog i pomoglo Srbiji i Kosovu da dođu do neophodnih kompromisa za normalizaciju odnosa.

Namera EU je da vodi dijalog tamo gde mu je mesto, a mesto mu je za pregovaračkim stolom, a ne u javnosti ili u medijima, predočio je Stano.

Beograd i Priština dobro znaju šta se od njih očekuje da urade kako bi napredovali u dijalogu o normalizaciji odnosa i na putu ka EU. Ta dva procesa su povezana, naglasio je Stano.

Evropska spoljnopolitička služba objavila je u utorak saopštenje država članica EU kojim se Srbija i Kosovo pozivaju da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa, dodajući da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

Oni su podsetili na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU kojim se izražava zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku u Briselu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu