Connect with us

Politika

Peter Stano: „Brisel traži od kosovskih vlasti da za deset meseci produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama“

Foto: Unsplash

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da Brisel traži od kosovskih vlasti da za deset meseci produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Stano je ocenio da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, ali je istakao da je važno dati dovoljno vremena za sprovođenje tog plana, da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima i u skladu sa evropskom praksom, prenosi Kosovo onlajn.

Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadržali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Zato smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 meseci za preregistraciju. Sledeći isto rezonovanje, sada tražimo od da postojeći rok produži za deset meseci, naveo je Stano.

Ovo produženje, prema njegovim rečima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa građanima, koje ta odluka pogađa.

Stano tvrdi da bi to omogućilo Kosovu da izdaje svoje lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na severu.

Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na severu Kosova, što je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost, poručio je Stano.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu