Connect with us

Politika

Petar Petković sa ambasadorom Italije: „Aljbin Kurti se mora zaustaviti u nameri da izazove požar“

Photo: Unsplash

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković informisao je ambasadora Italije u Srbiji Luku Gorija o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sa Gorijem razgovarao o jednostranim potezima Aljbina Kurtija koji je nasilno i protivpravno doveo nelegitimne gradonačelnike i specijalne jedinice u srpske objekte na severu Kosova što je dovelo do novih tenzija i krize na terenu.

Kriza, navodi Petković, ne odgovara nikome sem vlastima u Prištini koja na taj način želi da izbegne obavezu formiranja Zajedinice srpskih opština (ZSO) na koju Srbi čekaju 3.700 dana.

Petković je naveo da su svakodnevne pretnje Aljbina Kurtija i targetiranje ljudi „ništa drugo nego nastavak terora i pritisaka na Srbe“ i ukazao na“neosnovano hapšenje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića“.

On je rekao da postoje neoborivi dokazi o njihovoj nevinosti, kao i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka od strane Rosu specijalca, što je, kako je naveo, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu.

Petković je izrazio žaljenje i zbog povređenih vojnika Kfora kojima je poželeo brz oporavak.

On je u saošpštenju ukazao da će srpski narod istrajati „u svojim legitimnim zahtevima da lažni gradonačelnici moraju da napuste objekte na severu Kosova, kao i Kurtijevi specijalci, a da se Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste iz pritvora“.

Petković je dodao da ohrabruje što su po prvi put zemlje Kvinte osudile ponašanje Aljbina Kurtija u pogledu nasilja na severu Kosova i naglasio da se Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar u pokrajini i celom regionu.

„Ostajemo opredeljen dijalogu i razgovoru kao mehanizmu za rešavanje problema i stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i učinićemo sve da ga sačuvamo“, naveo je Petković.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu