Connect with us

Politika

Petar Petković sa ambasadorkom Nemačke: „Nemačka zainteresovana za trajno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji“

Photo: Unsplash

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Petković je na sastanku sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakao da takvo opredeljenje Beograda ni ovoga puta nije naišlo na razumevanje prištinske strane, koja je, na sve načine pokušavala da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

„Beograd će istrajati u svojim nastojanjima da obezbedi čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato neće odustati od sprovođenja onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se pre svega odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, on je ukazao na presuda Ivanu Todosijeviću, ocenivši da Priština nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum.

Petković je ambasadorki Nemačke ukazao na „jednostrano kršenje sporazuma o registarskim oznakama“, što je i EU nedvosmisleno potvrdila svojim saopštenjem.

„Savezna Republika Nemačka, kao članica EU i zemlja, koja je zainteresovana za trajno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji, može da doprinese da se u regionu Zapadnog Balkana jasno podrže snage, koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema“, zaključio je Petković.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu