Connect with us

Politika

Petar Petković: „Odbijanje Prištine da formira ZSO stvorilo zamrznuti konflikt“

Photo: Unsplash

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su se Beograd i Priština našli u nekoj vrsti zamrznutog konflikta, zbog odbijanja prištinske strane da formira Zajednicu srpskih opština.

„Kako bez formiranja ZSO objektivno nije moguće ostvariti bilo kakav suštinski napredak ni po kojem drugom pitanju od značaja za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, našli smo se, ne našom voljom, u nekoj vrsti zamrznutog konflikta, a on je pretio da preraste u pravi konflikt širokih razmera svaki put kada bi se neodgovornim i neuračunljivim političarima u Prištini za to ukazala prilika“, naveo je Petković u autorskom tekstu za Politiku.

Navodeći da je ZSO bila ključna i centralna tačka dijaloga koji je doveo do potpisivanja Briselskog sporazuma, Petković je naglasio da je osnivanje te zajednice za Beograd ostalo nešto na čemu svaka pomisao o normalizaciji odnosa i situacije na terenu mora da počiva.

„Ideja o ZSO nije politički luksuz ili kapric, već način da Srbi na Kosovu i Metohiji fizički opstanu i budu institucionalno zaštićeni od opasnog i agresivnog delovanja ekstremista u Prištini. Iskustvo nas uči da ono čemu se Priština snažno odupire, po pravilu je u interesu srpskog naroda“, ocenio je Petković.

On je naveo da koncept ZSO ni na koji način ne ugrožava Albance na Kosovu i Metohiji i dodao da je ZSO samo ono što je dogovoreno u Briselu, sa jasno definisanim nadležnostima.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu