Connect with us

Politika

Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se danas u Briselu o sprovođenju sporazuma iz Ohrida

Photo: Unsplash

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu, gde bi trebalo da razgovaraju o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

Petković i Bisljimi sastaće se u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a sastanak bi trebalo da počne u 11 časova.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je uoči susreta šefova pregovaračkih timova da EU očekuje od obe strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocenio je Stano, jer će biti njihov prvi zvaničan susret posle sklapanja Ohridskog sporazuma, a oni će raditi na potezima za primenu dogovora iz tog sporazuma i njegovog aneksa.

Kosovo i Srbija, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja, postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu sporazum o implementaciji tog dogovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da je taj sporazum postao novi pregovarački okvir, ali da ga on nije potpisao, kao i da se nije usmeno saglasio sa njim, što ga, prema njegovim rečima, ne čini pravno obavezujućim.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu