Connect with us

Politika region

Petar Petković: „Aljbin Kurti sprema napad na Srbe, međunarodna zajednica da se uzme u pamet“

Foto: Unsplash

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je međunarodnu zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu, kako bi se formirala Zajednica srpskih opština (ZSO). On je na konferenciji za medije rekao da Priština želi da uvuče Srbe u rat i dodao da klizimo ka ozbiljnoj krizi, jer za kraj septembra, početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe.

Petković je rekao da ZSO treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, a da se svakodnevnim ponašanjem Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija prava Srba gaze.

„Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici, jer se obraćamo njima, najmoćnijim državama Zapada. Oni su ti koji mogu da formiraju ZSO. Jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi Priština ispunila svoje obaveze“, rekao je Petković.

Dodaje da Kurti poslednjim potezom da se ukinu lične karte i izvrši preregistracija registarskih tablcia, „želi da uvede srpski narod u rat“.

„Neko pušta Kurtija da se ponaša tako da stvara ozbiljnu krizu koja može da ugrozi mir i stabilnost“, istakao je Petković, napominjući da se može destiti ozbiljna kriza sa nesagledivim posledicama.

On je dodao da je prvih šest tačaka Briselskog sporazma dokument ratifikovan i u skupštini Kosova, a da je današnje stanje na terenu posledica toga što se ne primenjuje tih prvih šest tačaka. Kako je kazao, da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, svi sporazumi moraju da se poštuju, kao i da se implementira sve što je dogovoreno.

Napominje da Srbija nema nameru da pregovara o ZSO i o tome kako će ona izgledati i koje će joj biti nadležnosti, jer je sve to, kako je kazao, već dogovoreno 2015. godine.

„Klizimo ka ozbiljnoj krizi, jer za kraj septembra, početak oktobra Kurti najavljuje veliki napad na Srbe. Pozivam međ zajednicu da se uzme u pamet i izvrši pritisak na Prištinu. Ona to može i to smo videli“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, od dolaska Kurtija na vlast, na Srbe sa Kosova je izvršeno 200 etnički motivisanih napada, što je za 50 odsto veći u odnosu na period pre Kurtija.

Petković kaže da Priština želi da izazove sukobe „napadajući srpski narod“ i „oduzimajući privatnu imovinu“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu