Connect with us

Politika

Petar Petković: „Aljbin Kurti je nervozan, Srbija neće priznati Kosovo“

Photo: Unsplash

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da izjave ministra u Vladi Kosova Nenada Rašića o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pokazuju stepen nervoze kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Rašić je izjavio da priznavanje kosovskih dokumenata predstavlja de fakto priznanje Kosova.

„Iracionalni strah Kurtija od Zajednice srpskih opština on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o ‘de fakto priznanju’ od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera“, poručio je Petković u saopštenju.

On je dodao da je Beograd jasno da jasnije ne može biti i pregovaračima Prištine i međunarodnim posrednicima predočio svoje crvene linije, kojim se upravo na suštinski način pitanje odnosa Beograda prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova ostavlja izvan jednačine o normalizaciji odnosa.

„Spremni smo da nastavimo da u civilizovanom dijalogu iskreno radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim, jasne granice naše konstruktivnosti i dobre volje postoje, i one su jasno definisane“, istakao je Petković.

On je dodao da Beograd neće pristati na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti će prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a Zajednica srpskih opština mora biti formirana na način kako je definisana u dosadašnjem toku dijaloga – i to je svima jasno stavljeno do znanja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu