Pet fantastično jednostavnih starih čorbica koje retko pravimo! (RECEPTI)
Kako nam je varljivo vreme za vratom i ovaj april je više zimski nego letnji, najbolje je da se utoplimo uz ukusnu čorbu ili neko čorbasto jelo.
Da li se i vi sećate, sa čežnjom, starih jela koje su pravile bake i majke, brzo a na kašiku?
Nekada su postojala pravila: jedan dan pasulj, jedan dan grašak, pa boranija, pa sladak kupus… i nije bilo biranja, jelo se šta je spremljeno. Uz to, sve su to bila zdrava jela, spremljena sa puno ljubavi i za sve ukućane, bez obzira na to što nije svaki put bilo „top“ ili „vrh“ kako to vole danas mladi da kažu.
Kako bismo se podsetili nekih starih čorbastih jela, rešili smo da ih podelimo sa vama i spasemo od zaborava:
1. Sladak Kupus
Najbolji sladak kupus je kada uz njega ide parče meke junetine, a uz dananji expres lonac, to se tako raspadne i bude …
A ako ga spremamo na tradicionalni način, malo je reći da nema osobe kojoj to nije omiljeno jelo.
Šta vam je sve potrebno:
1 velika glavica svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 paradajz
1 paškanat
300 gr. junetine
1 kašika masti
malo soli, malo bibera i aleve paprike
Priprema: Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte junetinu isečenu na kockice. Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz. Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka oko sat vremena. Ako ste ljubitelj ljutoga slobodno dodajte ljutu papričicu, po mogućnosti svežu.
2. Grašak sa mirođijom
Jelo koje ima specifičan miris, a obožavaju ga stariji koji su naučili na prirodu. Lako i brzo se sprema a izuzetno je zdravo.
Šta vam je sve potrebno:
400 gr graška
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 srednja krompira
1 paškanat
300 gr. junetine
1 struk mirođije
malo soli, malo bibera i aleve paprike
Priprema: Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat. Nakon 15 minuta dodajte junetinu isečenu na kockice i grašak. Dodajte 250 ml. vode i pustite neka se sve krčka desetak minuta. Zatim nalijte još vode i pustite da se sve kuva oko 40 minuta. Dodajte mirođiju i začine i ostavite još par minuta na rigli.
Uz ovo odlično ide i kašika kisele pavlake, ali to je po želji.
3. Bela Čorba
Izrazito zimsko jelo, a pravi se od osnovnih namirnica koje obično svi imamo u svom domu.
Šta vam je sve potrebno:
1 glavica crnog luka
3 šargarepe
3 srednja krompira
50g kajmaka
500ml mleka
Priprema: Izdinstajte luk, šargarepu i krompir, dodajte malo vode i mleka, pa pustite da proključa. Nakon pola sata dodajte začine so i (biber po ukusu) a zatim i domaći kajmak (količina po želji).
Neka se krčka još 3-5 min i nako toga skinite sa ringle.
4. Čorba sa koprivom
Čorba sa koprivom se pravi baš u ovo vreme, u aprilu, kada se priroda budi iz zimskog sna. Idealna je za oporavk tela od teške bolesti, a pogotovo za decu koju treba osnažiti za sezonu prolećnih prehlada i gripa.
Šta vam je sve potrebno:
1 kašika masti
2 šargarepe
2 mlada luka sa perima
4 mlada krompirića
10 vrhova mlade koprive
malo brašna, malo soli, malo bibera
Priprema: Izdinstati na masti mladi luk, šargarepu i krompir. Dodati oprane iseckane vrhove koprive. Sve nalijete vodom i kuvate oko 1 sat na umerenoj temperaturi.
U maloj šoljici pomešajte 2 kašičice brašna i vode, uz so i biber, i mešajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Sipajte smesu u ključalu čorbicu i ostavite da vri još 5 minuta.
5. Čorbast pasulj
Kako je pasulj pun gvožđa, ali i veliki izvor vitamina i minerala, od davnina se preporučivao anemičnim ljudima i deci.
Ovaj način spemanja pasulja je brz i jednostavan, a obrok je odličan. Može da se kombinuje uz razne vrste salata.
Šta vam je sve potrebno:
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
3 šargarepe
500gr pasulja
1 kašika masti
Malo suvih rebaraca i suve slanine
malo aleve paprike, soli, bibera
Priprema: Na masti izdinstajte crni i beli luk, pa dodajte i šargarepu. Zatim ubacite slaninicu iseckanu na kockice i suva rebarca.
Sve to dinstajte 15 minuta, pa dodajte pasulj (koji je preko noći bio potopljen u vodu).
Dodajte začine i ostavite da se zajedno dinsta nekih 15minuta. Nalijte vodu i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko sat i po.
Prijatno …