Povežite se sa nama

Ekonomija

Pandemija i inflacija usporavaju svetski ekonomski oporavak

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u upravo objavljenom godišnjem Svetskom ekonomskom pregledu smanjio projekciju globalnog rasta, ali marginalno, sa 6 na 5,9 %, dok je za narednu godinu zadržana projekcija rasta od 4,9 %.

Ipak, iza proseka kriju se veliki problemi za neke od zemalja. Kako se navodi u izveštaju, perspektive zemalja niskog dohotka i zemalja u razvoju su sve „crnje“, zbog pogoršanja pandemije. Smanjenje projekcije odražava i probleme razvijenih zemalja, koje se suočavaju sa prekidima lanaca snabdevanja. S druge strane, izvoznici sirovina se sa rastućim cenama nalaze u boljoj poziciji.

MMF ocenjuje i da je veliki problem neravnomeran oporavak. Oni tako vide da će razvijene zemlje dostići pretpandemijski BDP 2022. godine i biti za 0,9 % iznad njega u 2024. godini, dok će se zemlje u razvoju (ne računajući Kinu) 2024. godine nalaziti na nivou 5,5 % nižem, nego pre pandemije. Objašnjenje za ovakvu razliku u oporavku u Fondu vide u dostupnosti vakcina. Dok je u razvijenim ekonomijama oko 60 % stanovništva primilo vakcinu i sad već prima i bustere, čak 96 % stanovništva u zemljama niskog dohotka nije primilo vakcinu.

Drugi problem svetske ekonomije, koji više pogađa razvijenije zemlje su nestašice sirovina i inflacija, ali su cene hrane najviše skočile u siromašnim zemljama.

Monetarna politika moraće da hoda po ivici između sprečavanja inflacije i podrške ekonomskom oporavku. Uz veliku neizvesnost, procena MMF-a je da će se inflacija u razvijenim i jednoj grupi rastućih ekonomija vratiti na pretpandemijske nivoe sredinom 2022. godine.

MMF procenjuje da pandemija ukoliko se produži na srednji rok, u narednih 5 godina može da košta svetsku ekonomiju 5,3 biliona dolara. Zato apeluju da se obezbede vakcine za sve zemlje, jer „pandemija nije gotova nigde, ako nije gotova svagde“.

MMF za Srbiju: Procena rasta od 6,5 % ove godine

Što se tiče Srbije, MMF je ostao pri proceni rasta od 6,5 % ove godine, što je iznad proseka za evropske rastuće ekonomije (6 %) i Evropu (5,4 %). Za narednu godinu je takođe zadržana projekcija rasta od 4,5 %.

Što se tiče inflacije MMF za Srbiju procenjuje da će ove godine iznositi 3 %, a sledeće godine 2,7 %. Stopa nezaposlenosti će i ove i sledeće godine prema njihovoj proceni iznositi 9,3 %.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Misija MMF-a potvrdila ocenu Srbije – rast BDP 6,5 % ove godine

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije, u okviru Instrumenta za koordinaciju politike (PCI), objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 %.

Snažan ekonomski oporavak je u toku, podržan značajnim političkim odgovorom vlasti i uprkos nedavnom porastu slučajeva korona virusa, naveo je MMF.

Strukturne reforme su nastavile da napreduju, ali još toga treba da bude urađeno.

Predviđa se da će uvozni deficit ove godine biti smanjen za oko 4 % BDP-a, a očekuje se da će se fiskalni deficit 2022. godine smanjiti na 3 % BDP -a, kako oporavak bude nastavio da sazreva.

Uprkos nedavnom povećanju broja slučajeva korona virusa, rast BDP-a je projektovan na 6,5 % u 2021. godini, i na 4,5 % u 2022. godini.

Ukupna inflacija je u septembru iznosila 5,7 %, vođena niskim baznim efektom i privremenim faktorima, uključujući povećanje cena energenata i cena neprerađene hrane zbog suše.

Bazna inflacija je ostala relativno stabilna.

Sledeći sastanci zakazani u decembru

Misija MMF, koju je predvodio Jan Kes Martein održala je virtualne i lične sastanke sa srpskim vlastima od 11. do 22. oktobra da bi razgovarala o napretku u okviru PCI.

U saopštenju MMF-a po okončanju sastanaka se navodi da MMF očekuje da će u bliskoj budućnosti završiti razgovore o budžetu za 2022. godinu.

Uspešan završetak revizije podleže ispunjenju preostalih uslova programa i odobrenju od strane Uprave i Izvršnog odbora MMF-a.

Razmatranje od strane Odbora je okvirno zakazano za decembar 2021. godinu.

Bankarski sistem – kurs stabilan 

Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Kurs je ostao stabilan.

U svetlu rasta inflacije i njenog neizvesnog izgleda, prisutnog i u mnogim drugim zemljama, Narodna banka Srbije (NBS) je početkom oktobra na odgovarajući način pooštrila monetarne uslove podizanjem prosečnih repo stopa u okviru koridora kamatnih stopa zadržavajući politiku kursa nepromenjenu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu