Connect with us

Aktuelno

Ovo su sobne biljke koje hlade vazduh i izgledaju lepo

Unsplash

Ukoliko tražite nove načine da dekorišete svoj dom, sobne biljke koje hlade vazduh treba da budu prioritet – jer nam nikad nije dosta zelenila. Ponekad se čini da nikakva količina ventilatora ili širom otvorenih prozora neće učiniti vruću i zagušljivu kuću svežijom. Ali, sobne biljke su zapravo jeftin i ekološki prihvatljiv način da vaš dom bude hladan tokom vrelih letnjih meseci.

Prema NASA studiji, biljke mogu da promene temperaturu Zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze. Šumske krošnje proizvode velike količine transpiracije, koja povećava vodenu paru u atmosferi, izazivajući više padavina i često pojačavajući hlađenje blokiranjem sunčeve svetlosti. Transpiracija se dešava kada se atmosfera zagreje – biljke često ispuštaju višak vode u vazduh iz svog lišća, a oslobađanjem te vode koja isparava, biljke hlade sebe i okolinu.

Dakle, što više zelenila imate, to će vaš životni prostor biti osveženiji – zato nije loše razmisliti o nabavci biljaka za koje su stručnjaci utvrdili da su efikasne u snižavanju temperature.

Fikus bendžamin

Poznat kao biljka koja dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo malo, lisnato drvce (koje je takođe poznato kao uplakana smokva) pomaže da se vazduh iznutra održi vlažnim i hladnim, pružajući tako olakšanje od vrućine za one koji provode vreme u zatvorenom prostoru.

Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Grupišući biljke stvarate mali atmosferski ekosistem, poboljšavajući vlažnost u okolini.

Obavezno redovno zalivajte tokom letnjih meseci i postavite svoj fikus na srednje osvetljenje tako da može da upija sunce. Fikusu treba više vode na svetlom mestu nego u senci, pa ga obavezno zalivajte!

Fikus gumijevac

Poboljšanje vlažnosti u prostoriji imaće efekat hlađenja, a ova sobna biljka je veoma efikasna u obnavljanju vlage u vazduhu. Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti nazad u vazduh. Ova biljka će uzimati vodu kroz svoje korenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani njenih listova. Dajte joj male doze vode tako da zemlja ostane ravnomerno vlažna i stavite je na svetlo mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost.

Aglaonema / Unsplash foto

Aglaonema

Ovo je još jedna biljka dobro poznata po svojim sposobnostima da prečišćava toksine u vazduhu, a kao takva, takođe ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se ovlaži vazduh. Dostupna je u mnogim atraktivnim varijantama, pojedine imaju prilično šareno lišće. Ali, najbolje u vezi sa ovom biljkom je to što joj treba malo održavanja – dovoljno joj je malo vode i slabo osvetljenje, tako da predstavlja savršen izbor da raskošnim zelenilom popunite senoviti deo svog doma.

Palme

Zeleni listovi palmi kao što su oni od areke, damske ili brdske palme, imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik. Što je veća površina lista, to može da proizvede više kiseonika. Aranžman palmi nije samo lep za gledanje, već i stvara neku vrstu minijaturne unutrašnje prašume, tako da predstavlja savršen način da svom domu date tropski izgled tokom letnjih meseci. Nedeljno prskanje listova će ih održati zdravim i poboljšati vlažnost.

Svekrvin jezik

Baš kao i aloe vera, listovi svekrvinog jezika imaju visok sadržaj vode, tako da, kad se isprazne, ispuštaju hladnu isparenu vlagu u vazduh. Takođe, ispušta kiseonik, održavajući vas hladnim tokom vrućih letnjih noći.

Ovaj upečatljivi sukulent je poznat po uklanjanju toksina iz vazduha, kao što su benzol i formaldehid. Svekrvin jezik može da podnese sunčano mesto, tako da je idealna biljka koju možete postaviti na prozor kako biste sprečili prekomerno sunce iz sobe. Imaće efekat hlađenja u prostoriji i stvoriti hladovinu za druge biljke.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Hyundai uvodi onlajn prodaju vozila od 2024.

Unsplash

Amazon i Hyundai Motor Company objavili su široko strateško partnerstvo sa ciljem da kupcima pruže nova inovativna iskustva. Ova strateška saradnja uključuje to da Amazon pokreće onlajn prodaju Hyundai vozila u SAD 2024. godine, da Hyundai koristi AWS kao preferiranog provajdera u informacionom oblaku što će pomoći u digitalnoj transformaciji, kao i Alexa Built-in iskustvo koje dolazi sa Hyundai vozilima sledeće generacije.

Novo iskustvo digitalne kupovine će olakšati potrošačima kupovinu novog automobila na mreži, koji će potom preuzeti ili će im ga lokalni zastupnici isporučiti u vreme koje im najviše odgovara. Kupci će moći da pretražuju vozila koja su dostupna na njihovom području na osnovu niza svojstava, uključujući model, opremu, boju i karakteristike, da odaberu svoj omiljeni automobil, a zatim da onlajn saznaju sve detalje o izabranim opcijama plaćanja i finansiranja – sve u okviru Amazon iskustva koje već poznaju i kome veruju.

Počevši od 2025. godine, kupci koji kupe Hyundai vozila sledeće generacije moći će i dok su u automobilu da pristupe Alexa iskustvu koje već imaju kod kuće. Vozači Hyundaija će moći jednostavno da zamole Alexu da pusti muziku, potkaste ili audio knjige, podesi podsetnike, ažurira liste obaveza i proverava kalendare.

Kupci će takođe moći da kontrolišu svoj pametni dom dok su na putu, kao što je naredba da se uključi grejanje stana dok vi još putujete kući, dvostruka provera zaključavanja vrata, upravljanje pametnim osvetljenjem kao i drugim Alexa mogućnostima.

Vozači će takođe moći da traže od Alexe ažurirane informacije o saobraćaju ili vremenske izveštaje i glasovnu kontrolu medijskog plejera ili navigacionog sistema u vozilu – sa određenim Alexa funkcijama koje će biti dostupne čak i kada je internet konekcija isprekidana ili nije dostupna.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu