Ove namirnice najbolje su za zdravlje jetre

Poznato je da su orasi, bademi i suvo voće kao i voće i povrće uopšte, veoma zdravi i preporučuje se da se jedu kao zdrava alternativa nezdravim grickalicama
Hrana koju jedemo utiče na sve u organizmu, uključujući i jetru, koja je ključni organ odgovoran za brojne telesne procese, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranljivih materija.
Dijetetičar Gauri Anand je za Health Shots istakao pet najboljih vrsta sušenog voća i orašastih plodova koje bi trebalo često da jedu oni, koji žele da vode računa o zdravlju svoje jetre, kao i celog tela. Međutim, pre nego što napravite bilo kakve veće promene u vašoj ishrani, preporučljivo je da se obratite svom lekaru za savet.
Hranljiva hrana koju je dijetetičar istakao je odličan izbor za užinu, a sadrži:
- Bogati antioksidansima
- Pružaju dodatnu količinu vlakana
- Smanjuju zapaljenja
Suvo grožđe
Suvo grožđe je odličan izbor za zdravlje jetre jer je bogato antioksidansima, posebno resveratrolom, koji štiti ćelije jetre. Resveratrol smanjuje upalu i potencijalno oštećenje jetre, što je potvrđeno studijom objavljenom u Pakistanskom časopisu farmaceutskih nauka.
Vlakna u grožđicama poboljšavaju varenje, smanjujući opterećenje jetre u procesu uklanjanja otpada. Ova kombinacija antioksidativne zaštite i podrške za varenje čini grožđice korisnim dodatkom ishrani za zdravlje jetre, tvrdi dijetetičar.
Bademi
Bademi su jedan od najboljih izbora za jetru jer su bogati vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima – hranljivim sastojcima, koji pomažu u održavanju optimalne funkcije jetre. Prema studiji objavljenoj u Clinical Nutrition ESPEN, bademi igraju ulogu u regulisanju metabolizma masti u jetri.
Ova regulacija pomaže u sprečavanju nagomilavanja masti, što je ključni faktor u razvoju masne jetre. Uključivanje badema u ishranu može biti koristan korak ka održavanju zdrave jetre.
Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po svojim antiinflamatornim svojstvima koja su korisna za jetru, što potvrđuje studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upale i unapređuju zdravu funkciju jetre.
Kako dijetetičarka objašnjava, „pored omega-3 masnih kiselina, orasi sadrže i antioksidante koji pomažu u očuvanju ćelija jetre. Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, orasi podržavaju zdravlje i funkciju jetre, a njihova umerena konzumacija može doneti značajne koristi.
Urme
Urme su jedno od najboljih voća za jetru, jer su bogate vlaknima koja pospešuju varenje i pomažu u uklanjanju toksina iz organizma. Pored toga, urme sadrže važne minerale, kao što je kalijum, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje jetre. Kalijum je ključan za mnoge procese u jetri i doprinosi opštem zdravlju.
Smokve
Smokve su bogate vlaknima i antioksidansima, što donosi brojne prednosti jetri.
Ove komponente zajedno štite jetru od mogućih oštećenja. Vlakna iz smokava poboljšavaju varenje i smanjuju opterećenje jetre, objašnjava dijetetičar. Smokve takođe sadrže enzime koji pomažu u razgradnji toksina, doprinoseći prirodnim funkcijama detoksikacije jetre.
Umerenost je ključ
Važno je da sušeno voće konzumirate umereno i birate sorte sa niskim sadržajem šećera kako biste izbegli nagle skokove šećera u krvi. Prekomerna konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine, što može indirektno uticati na zdravlje jetre. Pre bilo kakvih promena u vašoj ishrani, posebno ako imate dijabetes ili druga zdravstvena stanja, konsultujte lekara ili registrovanog dijetetičara.