Povežite se sa nama

Kultura

Otvorena izložba „Prošlost dugo traje“ na Kolarcu

Objavljeno

on

Foto: Slobodan Trajković, 2021, ručno pravljena čoja, konac, igle i izlivene grane u bronzi

Izložba Slobodana Trajkovića „Prošlost dugo traje“ otvorena je do 24.aprila u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

„Od svih aktivnosti kojima se bavimo i pomoću kojih delimo intelektualno zajedništvo sa drugim ljudima, nijedno nije tako neophodno i dragoceno kao proučavanje prošlosti. Njenim razumevanjem produbljujemo ne samo znanje o nastanku i razvoju ljudske zajednice, već sa svešću o njenom razvoju izgrađujemo i sposobnost da sa divljenjem iskazujemo svoju naklonost lepoti biljnih i životinjskih vrsta, kao i fizičkog sveta planete na kojoj živimo.

Pored toga, bez obzira koliko je to već vekovima jasna činjenica, još uvek stojimo zamišljeni pred istorijskom idejom naših predaka da žive zajedno, da stvore urbane sredine i građanske institucije; da razmenjuju i trguju međusobno; da veruju u postojanje Boga kao u sveznajuće i svemoćno biće i da od toga stvore religiju; da se izražavaju jezikom i stvaraju umetnost; da misle kao filozofi ili da rešavaju međusobne konflikte politikom.

Sve su to samo neke od nastalih oblasti sa kojima stvaramo sliku kompleksnog istorijskog razvoja o dostignućima individualne i građanske svesti, a poglavlja razvoja, sa odlikama civilizacija iz prošlosti, čine osnov znanja za nas i za generacije ljudi koji dolaze, sa svim običajima i verovanjima koja su drugačija od naših.“

Izvod iz knjige u pripremi: Slobodan Trajković, Antropološka analiza jedne ideje

Izložbu „Prošlost dugo traje“ možete do 24. aprila pogledati radnim danima od 10 do 20 i subotom od 10 do 16 sati.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Galija u sredu u Botaničkoj bašti 

Objavljeno

on

Foto: Promo

U okviru serijala Garden Sessions u sredu, 28.jula u 20 sati u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ nastupiće grupa Galija.

Centar Beogradskih festivala CEBEF organizuje u Beogradu u poslednjoj nedelji jula seriju jedinstvenih koncerta renomiranih muzičara iz Srbije i regiona, pod nazivom „Garden Sessions“, u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

U sredu 28.jula nastupiće grupa Galija, osnovana pre 43 godine u Nišu, koja će izvesti akustične verzije svojih najvećih hitova. Kroz grupu je prošao veliki broj muzičara, a sadašnji sastav čine pevač, kompozitor i gitarista Nenad Milosavljević, pevač i tekstopisac Predrag Milosavljević, bubnjar Boban Pavlović, gitarista Dragutin Jakovljević, basista Slaviša Pavlović i klavijaturista Goran Antović. Jedan su od najtrajnijih sastava jugoslovenskog i srpskog rokenrola, a izdanja grupe varirala su od progresivnog roka do mejnstrim zvuka, koji će publika ovog puta imati prilike da čuje u akustičnoj varijanti.

Ulaznice po ceni od 800 dinara u pretprodaji mogu se nabaviti na tickets.rs i biletarnicama Ticket Vision. Na dan koncerta cena karte biće 1000 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu