Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba “Frendšip iz medžik” u galeriji Kvaka 22

Foto: Promo

Prva samostalna izložba “Frendšip iz medžik” mlade umetnice Teodore Nešković otvorena je u beogradskoj galeriji Kvaka 22 i trajaće do 31. januara.

Izložba u Ruzveltovoj ulici se sastoji od više likovnih celina koje se kreću od scenografije, preko instalacija do crteža i slika.

Zašto crtać namenjen devojčicama, jedna velika reklama za plastične igračke, ima toliko verne, matore (konjine), muške fanove?

Šta ih to privlači kod epizoda o nevinim dešavanjima, dilemama, dečijim problemima koji se uvek reše i imaju srećan kraj?

Infantilizacija je sve prisutna danas, odrastanje je stvar prošlosti, ne postoji način niti proces postajanja odrasle osobe. Večito smo u svetu mašte bez posledica i tegoba.

Teodora Nešković (2001., Beograd), student je treće godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Prethodno je pohađala Školu za dizajn na smeru tehničar dizajna tekstila. Kasnije joj se šire vidici ka ostalim granama i partijama umetnosti.

2020-te godine se opredeljuje konkretno za slikarstvo. Pored slikarstva bavi se i vajarstvom korišćenjem silikonskih materijala. Takođe se bavi i animacijom, instalacijom i digitalnom grafikom. Živi i studira u Beogradu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Odlomci“ na Cvetnom trgu

Foto: Promo

Izložba „Odlomci“  Miloša Tomića biće otvorena u Paviljonu na Cvetnom trgu (ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana) od 3. do 11. oktobra.

Kustoskinja izložbe je Marija Radoš.

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu