Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba „Enigma” Miška Petrovića

Foto: Pixabay

Izložba Miodraga Miška Petrovića (1946) „Enigma 2” otvorena je u novobeogradskoj Blok galeriji.

„Enigma 2” predstavlja  nastavak istraživanja relacija i korelacija između moje svesti i podsvesti. Ovog puta su u pitanju ulja na platnu za razliku od prethodne izložbe koja je rađena akvarelskom tehnikom”, ističe umetnik koji je u dosadašnjoj karijeri priredio 23 samostalne izložbe i učestvovao na više od 300 kolektivnih. Od 2003. do 2007. godine Petrović je bio predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Umetnik je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. godine.

Dela mu se nalaze u kolekcijama: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja Gornjeg Milanovca, Galerije Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, Galerije akvarela u Zrenjaninu, Jugoslovenske privredne komore, Pozorišta Atelje 212, Doma Vojske Srbije i mnogim privatnim kolekcijama i galerijama u zemlji i inostranstvu, počev od Sakramenta, Los Aneđelesa, Vankuvera, Njujorka, Londona, Pariza, Budimpešte, Atine, Samotrake pa sve do Novog Zelanda i Australije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Staklo“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Interdisciplinarna izložba „Staklo“ otvorena je večeras u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

„Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki“, kažu iz Muzeja.

Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. godinu za Međunarodnu godinu stakla.

Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja mr Tijana Stanković Pešterac; istoričarke umetnosti: Aleksandra Stefanov i Dragana Garić; etnolozi: dr Tatjana Bugarski, mr Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić; istoričarke: Veselinka Marković i Milkica Popović; umetnica dr Mirjana Blagojev.

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla, staklo i njegova uloga u društvu bili su u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka u svetu i u našoj zemlji.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu