Connect with us

Izložbe

Otvaranje izložbe „Produženi pogled“

Nebo, Olivera Savić Popović

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 9. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Produženi pogled“ Olivere Savić Popović.

Olivera Savić se, na izložbi u Zadužbini Ilije M. Kolarca, predstavlja serijom fotografija prirode, zemlje i neba. Slikarka po obrazovanju ona, neretko, menja likovne medije u svojoj potrazi za mestom sklada u nedokučivosti prirode.

Jednostavnost i univerzalnost prizora najpre zbuni posmatrača prepoznatljivošću koju i sam medij fotografije, kao dokumentaran, podcrtava. Ove fotografije imaju pomeren rakurs u percepciji koji uvodi sama tema, računaju na pogled posmatrača kao saučesnika u istraživanju izdvojenog prizora. Koloritne promene svetla koje linija spaja i razdvaja daju prostorni opis zemlje i neba. Pogled uveličava okvir avionskog prozora za sliku neba. Dramu prirode koju nose voda i nebo umiruje zrak svetla koji obasjava probodena igla kopna, unoseći mir usred nadolazeće bure. Ovaj pristup beleženja kadrova lišava prikazane fotografije, prvenstveno, estetske dimenzije da bi kroz svetlosnu pukotinu poveo posmatrača ka otkrivanju istinitosti poruke u kojoj je estetika, prisutna samo da privuče pogled u sveprisutnoj brzini vizuelnih doživljaja i informacija, jedno od sredstava. Veštim odabirom i sukcesivnim ponavljanjem, skoro, identičnog kadra, istisnut je pravolinijski tok vremena i postignuto jedinstvo suprotnosti: prisutnost u vremenskom toku i trajanje u prostoru. Ponavljanje kadrova potencira horizontalnu ravan posmatranja, a promena svetla unutar prizora „slika“ emocionalne promene neprekidnog kretanja u prirodi kao beskraj vizuelnih senzacija koje, po dubini, otkrivaju složenost procesa i jedinstvenost jednog toka čiji nam početak i kraj izmiču.

Izrazita likovnost fotografija, svedena na osnovne elemente u prirodi, sam medij stavlja u službu realizacije poruke, a preciznom artikulacijom ličnih uvida, autorka upućuje i uključuje posmatrača.

Za slikarku Oliveru Savić paleta je stalno prisutna, a preciznim pogledom (viđenjem) dolazi i reakcija na ponuđeni izbor i želja da ga zabeleži i sačuva i kroz njega progovori.

Dragica Vuković, istoričarka umetnosti

Izložba će biti otvorena do 27. maja 2023. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Kolaži“ Momčila Mome Antonovića

Foto: Pixabay

Izložba „Kolaži“ umetnika Momčila Mome Antonovića otvorena je u Galeriji „Haos“ u Beogradu i trajaće do 19. oktobra.

Urednica programa te beogradske galerije Borka Božović otkrila je da se kolaži preminulog slikara Mome Antonovića premijerno predstavljaju domaćoj publici, da je reč o zanimljivim delima stvaranim u ciklusima, kao i da su kolaži na novoj izložbi bili naknadno dorađivani crtežima.

Božović je na otvaranju pročitala komentar istoričara umetnosti Nikole Šuice koji je istakao da su Antonovićevi kolaži likovno delo „kao razlomljena slika sveta, kao delići približenih predmeta, igra posebne civilizacijske vrste“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu