Connect with us

Ekonomija

Opet bez dogovora u Vladi Srbije – radnici Fijata najavili štrajk u petak

Foto: Unsplash

Na četvrtom po redu, četvorosatnom sastanku radne grupe Vlade Srbije i predstavnika sindikata i zaposlenih u kragujevačkom Fijatu ništa nije dogovoreno.

Nismo se dogovorili ništa, ali bukvalno. Danas je zadnji dan rada radne grupe Vlade Srbije oformljene prošle nedelje i oni su se posle sastanka sa nama povukli će nam saopštiti, da li imaju konkretnu ponudu za nas, izjavio je za Danas Dalibor Savić, predstavnik sindikata iz Fijat plastika.

Prema njegovim rečima radnici i sindikalci iz Fijata i nemaju tačnu informaciju, da li i kakvu komunikaciju članovi radne grupe Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić imaju sa menadžmentom Fijata i Stelantisa.

Oni trebaju da nam saopšte konkretna rešenja, ali siuacija je isuviše složena i to je malo vremena, smatra on i dodaje da ako radnici ne budu zadovoljni ponuđenim opcijama od petka, 17. juna, stupaju u blokadu ulica u Kragujevcu.

Ovo za Danas potvrđuje i Đorđe Milojević, predstavnik Fijatovih radnika koji je, takođe, kao član delegacije iz Kragujevca učestvovao na razgovorima u Beogradu.

Radna grupa će nas bavestiti o rezultatima, da li za nas imaju konkretnih rešenja i kakvi su. Tada ćemo mi to preneti radnicima i videti da li nam odgovaraju ili ne. Mi od svojih zahteva nismo odustali a oni su da otpremnina bude 1.000 evra po godini radnog staža ili zapošljavanje kod drugih poslodavaca u Kragujevcu ili okolini, kaže Milojević.

On dodaje da je teško verovatno da će posle sutrašnjeg saopštavanja odluka radne grupe uopšte i doći do još jednog sastanka i razgovora sa pedstavnicima Vlade Srbije, ali da će i to biti odlučeno.

U tom slučaju, sastanak bi se najverovatnije održao ponovo u Beogradu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu