Connect with us

Politika

Olivera Varheljija ponovo kritikuju: „Socijaldemokrate i letos imale primedbe na Varheljija“

Photo: Unsplash

Rad evropskog komesara za susedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljija, koji dolazi iz Mađarske, ponovo kritikuje deo evropskih parlamentaraca, koji su nezadovoljni time što dovoljno ne potencira reforme  u oblasti vladavine prava i demokratije u zemljama Zapadnog Balkana.

Socijaldemokrate u Evropkom parlamentu uvek su bile kritične prema komesaru za proširenje i još letos su usvojili amandman kojim od njega traže da više insistira na vladavini prava i demokratiji u reformama zemalja Zapadnog Balkana. A šalju i poruku da je EP aktivan i da će u budućnosti osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom u procesu proširenja biti važni i demokratija i vladavina prava, pojašnjava za Danas Strahinja Subotić, iz Centra za evropske politike, vest da Komisija za spoljne poslove Evropskog parlamenta želi da pokrene istragu o delovanju Varheljija.

Subotić navodi da to zapravo nije toliko iznenađenje iz nekoliko razloga.

Socijaldemokrate su podnele taj amandman kojim žele da uvrste kritku na račun Varheljija i da pozovu komisiju da preispita njegov rad. Socijaldemokrate su uvek bile kritične prema Varheljiju koji dolazi iz Orbanove partije koja je doskoro bila u Narodnjačkoj partiji odnosno evropskoj familiji partija, koja je glavni konkurent Socijaldemokratama. A Socijaldemokrate u većoj meri od Evrpske narodne parije u prvi plan stavljaju valdavinu prava i demokartiju. Drugi razlog jeste što ovo nije prvi put da se to radi. EP je već usvojio gotovo identičnan amandman, mislim u julu ove godine, u izveštaju EP o Srbiji i tu se kaže da nisu zadovoljni komesarom Varheljijem i navode da on ne stavlja dovoljno akcenat na demokratiju i vladavinu prava tokom pristupnog procesa u okviru politike proširenja EU i poziva se EK da preispita njegov rad, ukazuje Subotić.

Kako dodaje, u suštini se ovde ne radi ni o čemu novom, te da je presadan nastao letos.

Sada se samo reafirmiše i stvara pritisak na Komisiju da deluje. Jer njegov trad koji se stavlja u prvi plan nije do sada bio preispitan od strane Komisije niti ga je javno kritikovala predsednica EK Ursula fon der Lajen. Parlament nema mogućnost i kapacitete da sam uradi nešto po tom pitanju pa se stvara kritična masa i na taj način umanjuje manevarski prostor komesaru sa ciljem da se neke stavri promene odnosno da on u snažnijoj meri potencira vladavinu prava i demokratiju kada posećuje Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana, objašnjava naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić u Kišinjevu: „SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Samita Evropske političke zajednice u Mimi zamku kod Kišinjeva, da će Srbija pokušati da sačuva mir i stabilnost i dati sve da se situacija na Kosovu deeskalira.

Vučić je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsednikkm i nemačkim kancelarom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom neće biti laki, ali da su važni.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, a malo pre njega na Samit je došla kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Uvek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je naveo da će na sastancima sa Šolcom i Makronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira.

„Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je i razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i da ih je molio da u „odlučnosti da istraju u pravu i pravdi da to čine, prvenstveno prema Kforu, na miran način“.

On je rekao da je za Beograd važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izlaznost od 3,4 odsto nisu legitimni izbori.

Vučić je ocenio da su SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine i nada da će to biti slučaj i sa Evropljanima.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će Lajčak i Eskobar naredne nedelje doći u Beograd.

„Ovo što se događalo na Kosovu i Metohiji mogli smo i da vidimo i predvidimo i predvideli smo, ali nismo mogli da sprečimo“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li će se eskalacije preliti na region, Vučić je rekao: „Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo i sačuvamo mir i stabilnost i verujem da ćemo uspeti u tome“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu