Connect with us

Politika

Olivera Varheljija ponovo kritikuju: „Socijaldemokrate i letos imale primedbe na Varheljija“

Photo: Unsplash

Rad evropskog komesara za susedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljija, koji dolazi iz Mađarske, ponovo kritikuje deo evropskih parlamentaraca, koji su nezadovoljni time što dovoljno ne potencira reforme  u oblasti vladavine prava i demokratije u zemljama Zapadnog Balkana.

Socijaldemokrate u Evropkom parlamentu uvek su bile kritične prema komesaru za proširenje i još letos su usvojili amandman kojim od njega traže da više insistira na vladavini prava i demokratiji u reformama zemalja Zapadnog Balkana. A šalju i poruku da je EP aktivan i da će u budućnosti osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom u procesu proširenja biti važni i demokratija i vladavina prava, pojašnjava za Danas Strahinja Subotić, iz Centra za evropske politike, vest da Komisija za spoljne poslove Evropskog parlamenta želi da pokrene istragu o delovanju Varheljija.

Subotić navodi da to zapravo nije toliko iznenađenje iz nekoliko razloga.

Socijaldemokrate su podnele taj amandman kojim žele da uvrste kritku na račun Varheljija i da pozovu komisiju da preispita njegov rad. Socijaldemokrate su uvek bile kritične prema Varheljiju koji dolazi iz Orbanove partije koja je doskoro bila u Narodnjačkoj partiji odnosno evropskoj familiji partija, koja je glavni konkurent Socijaldemokratama. A Socijaldemokrate u većoj meri od Evrpske narodne parije u prvi plan stavljaju valdavinu prava i demokartiju. Drugi razlog jeste što ovo nije prvi put da se to radi. EP je već usvojio gotovo identičnan amandman, mislim u julu ove godine, u izveštaju EP o Srbiji i tu se kaže da nisu zadovoljni komesarom Varheljijem i navode da on ne stavlja dovoljno akcenat na demokratiju i vladavinu prava tokom pristupnog procesa u okviru politike proširenja EU i poziva se EK da preispita njegov rad, ukazuje Subotić.

Kako dodaje, u suštini se ovde ne radi ni o čemu novom, te da je presadan nastao letos.

Sada se samo reafirmiše i stvara pritisak na Komisiju da deluje. Jer njegov trad koji se stavlja u prvi plan nije do sada bio preispitan od strane Komisije niti ga je javno kritikovala predsednica EK Ursula fon der Lajen. Parlament nema mogućnost i kapacitete da sam uradi nešto po tom pitanju pa se stvara kritična masa i na taj način umanjuje manevarski prostor komesaru sa ciljem da se neke stavri promene odnosno da on u snažnijoj meri potencira vladavinu prava i demokratiju kada posećuje Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana, objašnjava naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu