Connect with us

Politika

Olivera Varheljija ponovo kritikuju: „Socijaldemokrate i letos imale primedbe na Varheljija“

Photo: Unsplash

Rad evropskog komesara za susedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljija, koji dolazi iz Mađarske, ponovo kritikuje deo evropskih parlamentaraca, koji su nezadovoljni time što dovoljno ne potencira reforme  u oblasti vladavine prava i demokratije u zemljama Zapadnog Balkana.

Socijaldemokrate u Evropkom parlamentu uvek su bile kritične prema komesaru za proširenje i još letos su usvojili amandman kojim od njega traže da više insistira na vladavini prava i demokratiji u reformama zemalja Zapadnog Balkana. A šalju i poruku da je EP aktivan i da će u budućnosti osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom u procesu proširenja biti važni i demokratija i vladavina prava, pojašnjava za Danas Strahinja Subotić, iz Centra za evropske politike, vest da Komisija za spoljne poslove Evropskog parlamenta želi da pokrene istragu o delovanju Varheljija.

Subotić navodi da to zapravo nije toliko iznenađenje iz nekoliko razloga.

Socijaldemokrate su podnele taj amandman kojim žele da uvrste kritku na račun Varheljija i da pozovu komisiju da preispita njegov rad. Socijaldemokrate su uvek bile kritične prema Varheljiju koji dolazi iz Orbanove partije koja je doskoro bila u Narodnjačkoj partiji odnosno evropskoj familiji partija, koja je glavni konkurent Socijaldemokratama. A Socijaldemokrate u većoj meri od Evrpske narodne parije u prvi plan stavljaju valdavinu prava i demokartiju. Drugi razlog jeste što ovo nije prvi put da se to radi. EP je već usvojio gotovo identičnan amandman, mislim u julu ove godine, u izveštaju EP o Srbiji i tu se kaže da nisu zadovoljni komesarom Varheljijem i navode da on ne stavlja dovoljno akcenat na demokratiju i vladavinu prava tokom pristupnog procesa u okviru politike proširenja EU i poziva se EK da preispita njegov rad, ukazuje Subotić.

Kako dodaje, u suštini se ovde ne radi ni o čemu novom, te da je presadan nastao letos.

Sada se samo reafirmiše i stvara pritisak na Komisiju da deluje. Jer njegov trad koji se stavlja u prvi plan nije do sada bio preispitan od strane Komisije niti ga je javno kritikovala predsednica EK Ursula fon der Lajen. Parlament nema mogućnost i kapacitete da sam uradi nešto po tom pitanju pa se stvara kritična masa i na taj način umanjuje manevarski prostor komesaru sa ciljem da se neke stavri promene odnosno da on u snažnijoj meri potencira vladavinu prava i demokratiju kada posećuje Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana, objašnjava naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu