Connect with us

Politika region

Ognjen Radonjić: „Predsednik Skupštine je klonirani Aleksandar Martinović“

Foto: Unsplash

„Skupština je cirkus, a svi znamo ko je vlasnik cirkusa. Na to je, po mom tumačenju, na konstitutivnoj sednici prilikom svog presedavanja ukazao i profesor Vladeta Janković. Da bi Skupština bila funkcionalna, elementarno je da su joj prethodili regularni izbori za koje znamo da to nisu bili“, kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On podseća da su izbori trajali onoliko koliko je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, to odgovaralo.

„U Velikom Trnovcu su izbori ponavljani pet puta. Nesreća je u tome što opozicija, pri čemu ne uzimam u obzir prorusku, takve izbore prihvatila ponajviše zbog svoje razjedinjenosti, ali i neorganizovanosti. Sumanuto zvuči, ali opozicija nije imala svoje podatke o broju glasova, koji su osvojili. Takođe, Skupština se nije ni konstutisala, a već su u opoziciji nastala trvenja oko potpredsedničkog mesta na osnovu argumenata o pisanim i nepisanim pravilima izbora“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, predsednik Skupštine je klonirani Aleksandar Martinović – čovek koji se muči da sastavi smislenu rečenicu.

„Istovremeno priča sa sagovornicima i vređa po nahođenju. Zajedničko sa Martinovićem mu je i to da je bio nezakonito angažovan u Visokoj medicinskoj školi iz Ćuprije, a da to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, pri čemu je istovremeno nekoliko predavačica u toj školi ostalo bez posla. Imajući ovo u vidu ne verujem da će skupština biti funkcionalna i da će je vlast kroz različite performanse koristiti kao dimnu zavesu za suštinske probleme sa kojima se društvo suočava – povezanost države i organizovanog kriminala, čerupanje javnih preduzeća, ugrožene javne finansije i demografska katastrofa“, zaključuje Ognjen Radonjić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu