Connect with us

Književnost

Održana promocija knjige „100 godina Duška Radovića”

Foto: Pošta/Vuk Branković

Promocija kapitalnog izdanja „100 godina Duška Radovića“ u izdanju Mascoma održana je u sredu, 26. oktobra na štandu Pošte Srbije na Beogradskom sajmu knjiga.

Na promociji su govorili Zorica Hadžič, koja je priredila knjigu, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica. Počasni gost na štandu Pošte bio je Matija Bećković, Duškov dugogodišnji prijatelj.

Povodom objavljivanja monografije, iz kompanije Mascom istakli su da je ovo književno delo nastalo sa ciljem da se u žižu interesovanja vrate prave vrednosti domaće književnosti.

Foto: Pošta/Vuk Branković

Matija Bećković je o svom prijatelju na promociji istakao:

„Dušan Radović proslavlja svoj 100 rođenadan, to neće biti prva stotina jer će se još stotinama godina slaviti njegov rođendan na najlepši način. On je voleo reč čarobno i rođendan njegov obeležavamo jednom čarobnom knjigom koja je nastala zahvaljujući Zorici Hadžić kojoj se ja zahvaljujem u ime Dušana Radovića. Ovo je knjiga godine na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Duško je danas na svoj 100 rođendan življi nego što je ikada bio!”

Za nesvakidašnji izgled ovog po svemu luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević. Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se  pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu