Connect with us

Privreda

Od avgusta bez zaustavljanja na naplatim rampama u Severnoj Makedoniji i Albaniji?

Pixabay

Uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi „Otvoreni Balkan“, dogovoreno je na samitu u Ohridu.

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine vrlo verovatno već tokom avgusta moći će da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja, kaže za Politiku Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Ovo znači da bilo koji korisnik elektronske naplate iz bilo koje zemlje u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ može samo sa jednim tagom da plaća putarinu. Tokom maja održani su sastanci tehničkih ekipa iz Beograda, Skoplja i Tirane, a mi smo već sada u fazi testiranja sistema – naglasio je Momirović. Dodao je da će se na ovaj način smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Prema njegovoj oceni, inicijativa „Otvoreni Balkan“ je najbolji projekat koji se pojavio u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih trideset godina, osmišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja – tržište i jedinstveni životni prostor. „Otvoreni Balkan“ će doprineti otvaranju granica i zajedničkom udruživanju ekonomija i tržišta, te tako dovesti i do podizanja životnog standarda u čitavom regionu.

– Trenutno investiramo milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu, ali ako ne uklonimo granične barijere nećemo u potpunosti ostvariti naš cilj. Nema previše smisla ulagati tolika sredstva, izgraditi novu mrežu auto-puteva, a da pritom čekamo na granicama više sati. Paralelno sa procesom izgradnje puteva, moramo da relaksiramo granične procedure kako bismo pomogli našoj ekonomiji, i samim tim omogućili da svi građani na zapadnom Balkanu dožive ekonomski procvat i na taj način povučemo region napred – naveo je Momirović.

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije takođe je prošle sedmice u Ohridu potvrdio da će građani Srbije sa tagovima za putarinu moći da prođu rampe bez stajanja i u Severnoj Makedoniji, pa će se tako smanjiti gužve na naplatnim rampama. Kako su prethodnih dana pojasnili iz „Puteva Srbije“ vozači samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude „Otvoreni Balkan“, kao i da preko servisa „Puteva Srbije“ registruju svoju platnu karticu. Očekuje se da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto u sve tri zemlje.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Privreda

Siniša Mali: „Izdato dva miliona elektronskih faktura od početka primene novog zakona“

Foto: Pexels

Od 1. maja ove godine, od kada je na snazi Zakon o elektronskom fakturisanju, izdato je 2 miliona elektronskih računa, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je na svom Instagram profilu napisao da se u sistemu elektronskog fakturisanja u Srbiji trenutno nalazi 10.647 korisnika javnih sredstava i 70.637 privrednih subjekata.

„Od 1. maja ove godine, subjekti javnog sektora su u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora“, napisao je Mali.

On je podsetio da je od 1. jula nastupila i obaveza privatnika da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od subjekata javnog sektora, dok će od 1. januara 2023. godine za privatnike biti obavezno i izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama privatnog sektora.

„Sistem elektronskog fakturisanja doprinosi jednom od naših osnovnih ciljeva, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Republici Srbiji i olakšavanje poslovanja. Odlučno nastavljamo sa reformama, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i brojnim izazovima sa kojima se suočavamo“, zaključio je Mali.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu