Connect with us

Privreda

Od avgusta bez zaustavljanja na naplatim rampama u Severnoj Makedoniji i Albaniji?

Pixabay

Uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi „Otvoreni Balkan“, dogovoreno je na samitu u Ohridu.

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine vrlo verovatno već tokom avgusta moći će da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja, kaže za Politiku Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Ovo znači da bilo koji korisnik elektronske naplate iz bilo koje zemlje u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ može samo sa jednim tagom da plaća putarinu. Tokom maja održani su sastanci tehničkih ekipa iz Beograda, Skoplja i Tirane, a mi smo već sada u fazi testiranja sistema – naglasio je Momirović. Dodao je da će se na ovaj način smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Prema njegovoj oceni, inicijativa „Otvoreni Balkan“ je najbolji projekat koji se pojavio u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih trideset godina, osmišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja – tržište i jedinstveni životni prostor. „Otvoreni Balkan“ će doprineti otvaranju granica i zajedničkom udruživanju ekonomija i tržišta, te tako dovesti i do podizanja životnog standarda u čitavom regionu.

– Trenutno investiramo milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu, ali ako ne uklonimo granične barijere nećemo u potpunosti ostvariti naš cilj. Nema previše smisla ulagati tolika sredstva, izgraditi novu mrežu auto-puteva, a da pritom čekamo na granicama više sati. Paralelno sa procesom izgradnje puteva, moramo da relaksiramo granične procedure kako bismo pomogli našoj ekonomiji, i samim tim omogućili da svi građani na zapadnom Balkanu dožive ekonomski procvat i na taj način povučemo region napred – naveo je Momirović.

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije takođe je prošle sedmice u Ohridu potvrdio da će građani Srbije sa tagovima za putarinu moći da prođu rampe bez stajanja i u Severnoj Makedoniji, pa će se tako smanjiti gužve na naplatnim rampama. Kako su prethodnih dana pojasnili iz „Puteva Srbije“ vozači samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude „Otvoreni Balkan“, kao i da preko servisa „Puteva Srbije“ registruju svoju platnu karticu. Očekuje se da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto u sve tri zemlje.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Rusija saopštila: „Dogovor UN sa Rusijom više ne funkcioniše“

Photo: Pixabay

Rusija je saopštila da sporazum o izvozu žitarica i đubriva Crnim morem više neće biti operativan, ukoliko se ne ispuni sporazum UN sa Moskvom.

Reč je o sporazumu UN sa Moskvom o prevazilaženju prepreka ruskom izvozu žitarica i đubriva.

„Ako sve ostane kako jeste, a po svemu sudeći һoće, onda će biti potrebno poći od činjenice da dogovor više ne funkcioniše“, rekao je ruski ministar spoljniһ poslova Sergej Lavrov.

On je naveo da je manje od 3 % žitarica izvezenog u okviru sporazuma stiglo do najsiromašnijiһ zemalja sveta.

Sporazum sklopljen u julu prošle godine zaһteva od Ujedinjeniһ nacija da pomognu Rusiji da prevaziđe sve prepreke za njen izvoz žitarica i đubriva tokom tri godine, prenosi Rojters.

Ovog meseca Rusija je pristala da produži ugovor o crnomorskom žitu za još dva meseca, do 17. jula, ali je iz Kremlja saopšteno da mora da se napravi veći napredak kako bi se unapredili interesi Rusije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu