Obratite pažnju: Jedna šolja čaja dnevno dovoljna da smanji rizik od nastanka jedne bolesti
Može li svakodnevno pijenje čaja smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?
Samo jedna šoljica čaja svaki dan mogla bi pomoći u borbi protiv dijabetesa, kako pokazuje nova studija.
Novo istraživanje sa Univerziteta u Australiji tvrdi da svakodnevna konzumacija čaja može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa dva za gotovo 30 %.
Profesor Tongzhi Wu sa Univerziteta Adelaide rekao je: “Naša otkrića ukazuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na regulaciju nivoa glukoze u krvi.”
Značajne zdravstvene dobrobiti čaja, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa dva, zabeležene su u nekoliko studija tokom poslednjih godina, ali mehanizmi koji stoje u pozadini tih dobrobiti nisu bili jasni.
“Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze u urinu, poboljšane insulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi. Te su dobrobiti bile najizraženije među onima koji svakodnevno piju tamni čaj.”
Valja spomenuti upravo to – da su učinci bili veći kod ljudi koji su pili tamni čaj.
Dijabetes tipa 2 javlja se kada telo ne može da reguliše nivo glukoze u krvi, obično zato što telo prestane ispravno da reaguje na insulin, hormon koji kontroliše glukozu u krvi.
Ako se ne kontroliše, dijabetes tipa 2 može dovesti do visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja živaca, gubitka vida i oštećenja bubrega.
Dijabetes tipa 2 veliki je zdravstveni problem, a njegova prevalencija raste širom sveta, a on je uveliko rezultat nezdrave prehrane i načina života te je povezan sa starenjem, prekomernom težinom i gojaznošću
Promene načina života, kao što su povećana fizička aktivnost i zdrava prehrana, mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Nova studija pokazuje da redovno pijenje čaja takođe može pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa. Uz to, čaj povećava izlučivanje glukoze u urinu, poboljšava otpornost na inzulin, a time i kontrolu šećera u krvi.
I. S.