Connect with us

Ostali Sportovi

Obeleženo 75 godina Šahovskog saveza Srbije

DODELJENA PRIZNANJA NAJZASLUŽNIJIMA

U prelepom ambijentu RTS Klub – Galerije u Beogradu, u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju, Šahovski savez Srbije je danas, 19. septembra 2023. godine, proslavio jubilej – 75 godina od svog osnivanja.

Bili su prisutni predstavnici Ministarstva sporta, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Opštine Stari
Grad, Šahovskog saveza Republike Srpske, teritorijalnih saveza, šahovskih klubova, veliki broj prijatelja ŠSS i ljubitelja drevne igre, kao i veliki broj medija.

Na samom početku, posle intoniranja himne Republike Srbije, prisutnima je pozdravio i poželeo dobrodošlicu Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije. Ujedno je iskoristio priliku da se zahvali svima koji pomažu u projektu povratka srpskog šaha na stare staze uspeha, podsetio je prisutne na najznačajnije dogadjaje i projekte u kojima je ŠSS učestvovao i upoznao ih sa planovima za budućnost.

Detaljnije o svemu što se dešavalo u proteklih godinu dana prisutni su mogli da vide u 10-minutnom filmu koji je pripremio Marko Maksimović. Zatim su govorili pomoćnik ministra sporta Republike Srbije, dr Mirko Kantar i član gradskog veća Opštine Stari Grad, gospodin Nedeljko Jovanović, legenda svetskog i srpskog rukometa. Obojica su pozdravili i pohvalili rad Šahovskog saveza Srbije u proteklom periodu i poželeli dosta uspeha u predstojećim takmičenjima.

Kao i svake godine, proslava Dana Šahovskog saveza Srbije je i prilika da oni najzaslužniji dobio i zahvalnice. Ovoga puta su dodeljivane tri
kategorije zahvalnica i to:
Zahvalnica za izuzetan doprinos razvoju šaha u Republici Srbiji dodeljena je Miloradu Kapelanu iz Vršca i Marijanu Stričeviću iz
Beograda.
Zahvalnica za nesebičnu pomoć i podršku razvoju šaha u Republici Srbiji dodeljena je kompaniji Telekom Srbija, MojKiosk grupi i Integralteniku.
Zahvalnica za medijsku podršku i dugogodišnju saradnju dodeljena je Radio-televiziji Srbije, Radio-televiziji Vojvodine, Dnevniku – Novi
Sad, Radio-televiziji Tesla, kao i novinarima koji su ceo radni vek radili na promociji šaha Marjanu Kovačeviću i Miroslavu Nešiću.
Kompletnu manifestaciju je ulepšao kulturno-umetnički program koji su priredili majstor frule Vlada Baralić koga je pratio Dušan Petrović na harmonici.

FOTO – ŠSS
A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Novi uspeh Gaja Burića u akvabajku

ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE POBEĐIVAO U OVOJ DISCIPLINI TRIATLONA

Na međunarodnom izbornom takmičenju u Austriji u triatlonu, naš takmičar Gajo Burić pobedio je u olimpijskoj distanci akvabajka.

Burić je do sada osvojio pet akvabajk triatlona i ima odličnu statistiku. Pet takmičenja i pet pobeda, od kojih su dve na sprint distanci i tri na olimpijskoj, uključujući ovo izuzetno jako takmičenje u Beču. Prvi je triatlonac iz Srbije koji je pobedio u ovoj disciplini triatlona i osvojio neko akvabajk takmičenje i međunarodni kup. Naredne godine u planu su mu velika triatlon takmičenja, kako na olimpijskoj, tako i na sprint distanci.

Akvabajk je triatlon disciplina koja obuhvata plivanje, bicikl i trčanje, sa tom razlikom što su plivanje i bicikl primarne discipline, a trčanje je skraćeno u odnosu na standardni triatlon. Na nekim takmičenjima trčanje može čak biti i čisto revijalnog karaktera, kako bi takmičar pozdravio publiku ulaskom u cilj i doživeo ovacije.

Akvabajk je nastao 2005. u Arizoni kao pilot program Dina Pitersona i US Triathlona. Odmah nakon toga ovaj format se proširio na Kanadu, Australiju, ali i na razvijene evropske zemlje, pre svega Nemačku, Španiju Englesku i Mađarsku, da bi se zbog svoje atraktivnosti vrlo brzo proširio i na ostale zemlje gde su biciklizam i plivanje izuzetno popularni. Pored masovnosti ovih sportova, na širenje je uticao i blagodetni efekat na zdravlje ljudi. Na stranu to što je biciklizam najjača sportska industrija na svetu čija vrednost se procenjuje na neverovatnih 102 milijarde dolara, dok je godišnji prihod vrtoglavih 7 do 9 milijardi dolara.

Prvo svetsko prvenstvo u akvabajku održano je 2017. godine u Pentinktonu u Kanadi. World Triathlon prepoznaje olimpijski i sprint akvabajk, kao i half akvabajk i full ironman akvabajk. Već nekoliko godina u kalendaru svetske triatlon unije nalaze se evropska i svetska prvenstva u olimpijskom akvabajk triatlonu, kao i akvabajku na dugim distancama. Kod nas još ovaj format nije zaživeo, ali je izuzetno popularan u Engleskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj i ostalim zemljama mahom zapadne Evrope i severne Amerike.
Gajo Burić živi i radi u Novom Sadu. Trenira pre posla, ustaje oko 5 časova ujutro, zatim radi, sledi kratak odmor, zatim još dva treninga i vežbe mobilnosti. Nakon postdiplomskih studija živeo je u Beču, takmičio se u uličnom trčanju, a kao bivši vaterpolista pridružio se lokalnom triatlon klubu i već deset godina trenira. Kako sam kaže, mnogo je odricanja, truda i napornog rada. Materijalne koristi nema, ali moralna satisfakcija je izuzetno velika, posebno kada svira vaša himna na postolju ili kad komentator, praćen ovacijama publike, izgovori vaše ime i ime vaše zemlje, dok ulazite u cilj sa rukama gore ili dižete pobedničku lentu u vis!
Burić je osnivač i trener međunarodnog tima „Tesla Triathlon“. U okviru proteklog kupa u Beču, njegov takmičar, Alberto Gonzales Garsija je ostvario uspeh osvojivši srebro na akvabajk sprint distanci. Takođe je održana i plivačka trka Mako Swim Open na kojoj je Teslin takmičar Rafa Alkajde Ferus osvojio treće mesto u trci na 3km.
FOTO – PRIVATNA ARHIVA
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu