Nutricionistkinja upozorava: Ove tri vrste hrane podižu nivo hormona stresa
Kortizol, često poznat i kao „hormon stresa“, ima ključnu ulogu u odgovoru tela na stres. Kada smo pod stresom, nivo kortizola raste, pripremajući telo za reakciju borbe ili bega
Međutim, hronični stres i stalno povišen nivo kortizola mogu negativno da utiču na zdravlje, što može dovesti do problema poput povećanja telesne težine, anksioznosti i probavnih tegoba.
Određene namirnice i vrste hrane mogu da pogoršaju ovaj proces jer izazivaju oscilacije nivoa šećera u krvi, podstiču upale ili dodatno stimulišu proizvodnju kortizola.
Nutricionistkinja Miranda K. Smit izdvojila je tri takve vrste hrane koje bi trebalo da izbegavamo, jer podižu nivo kortizola u krvi:
1. Prerađeni ugljeni hidrati
Prerađeni ugljeni hidrati, poput belog hleba, peciva i slatkih grickalica, brzo se razgrađuju u šećer, uzrokujući nagli porast nivoa glukoze u krvi, kaže nutricionistkinja za She Finds.
Ovaj nagli skok prati nagli pad, što može dovesti do razdražljivosti, umora i stresa.
2. Pržena hrana
Pržena hrana često je bogata nezdravim transmastima i omega-6 masnim kiselinama koje mogu povećati upalu u telu. Miranda Smit objašnjava da se hronična upala smatra stresorom za telo, a kako bi se nosilo s tim, telo oslobađa kortizol, primarni hormon stresa.
Pržena hrana takođe je masna i teška za probavni sistem, što može biti uzrok nadutost, probavnih smetnji i nelagode.
3. Prezasoljena hrana
Hrana s velikim udelom soli može dovesti do zadržavanja tečnosti, prisiljavajući telo da zadrži višak vode. To može izazvati stanje dehidratacije ili neravnoteže elektrolita, navodi nutricionistkinja, što telo doživljava kao stresor.
Kao odgovor, telo oslobađa kortizol kako bi regulisalo ravnotežu tečnosti i održalo krvni pritisak, što može dodatno povećati nivo stresa.
Izbegavanje ovih vrsta hrane može pomoći u smanjenju nivoa stresa i očuvanju ravnoteže hormona.