Connect with us

Ostali Sportovi

Novi uspeh Gaja Burića u akvabajku

ON JE JEDINI SRBIN KOJI JE POBEĐIVAO U OVOJ DISCIPLINI TRIATLONA

Na međunarodnom izbornom takmičenju u Austriji u triatlonu, naš takmičar Gajo Burić pobedio je u olimpijskoj distanci akvabajka.

Burić je do sada osvojio pet akvabajk triatlona i ima odličnu statistiku. Pet takmičenja i pet pobeda, od kojih su dve na sprint distanci i tri na olimpijskoj, uključujući ovo izuzetno jako takmičenje u Beču. Prvi je triatlonac iz Srbije koji je pobedio u ovoj disciplini triatlona i osvojio neko akvabajk takmičenje i međunarodni kup. Naredne godine u planu su mu velika triatlon takmičenja, kako na olimpijskoj, tako i na sprint distanci.

Akvabajk je triatlon disciplina koja obuhvata plivanje, bicikl i trčanje, sa tom razlikom što su plivanje i bicikl primarne discipline, a trčanje je skraćeno u odnosu na standardni triatlon. Na nekim takmičenjima trčanje može čak biti i čisto revijalnog karaktera, kako bi takmičar pozdravio publiku ulaskom u cilj i doživeo ovacije.

Akvabajk je nastao 2005. u Arizoni kao pilot program Dina Pitersona i US Triathlona. Odmah nakon toga ovaj format se proširio na Kanadu, Australiju, ali i na razvijene evropske zemlje, pre svega Nemačku, Španiju Englesku i Mađarsku, da bi se zbog svoje atraktivnosti vrlo brzo proširio i na ostale zemlje gde su biciklizam i plivanje izuzetno popularni. Pored masovnosti ovih sportova, na širenje je uticao i blagodetni efekat na zdravlje ljudi. Na stranu to što je biciklizam najjača sportska industrija na svetu čija vrednost se procenjuje na neverovatnih 102 milijarde dolara, dok je godišnji prihod vrtoglavih 7 do 9 milijardi dolara.

Prvo svetsko prvenstvo u akvabajku održano je 2017. godine u Pentinktonu u Kanadi. World Triathlon prepoznaje olimpijski i sprint akvabajk, kao i half akvabajk i full ironman akvabajk. Već nekoliko godina u kalendaru svetske triatlon unije nalaze se evropska i svetska prvenstva u olimpijskom akvabajk triatlonu, kao i akvabajku na dugim distancama. Kod nas još ovaj format nije zaživeo, ali je izuzetno popularan u Engleskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj i ostalim zemljama mahom zapadne Evrope i severne Amerike.
Gajo Burić živi i radi u Novom Sadu. Trenira pre posla, ustaje oko 5 časova ujutro, zatim radi, sledi kratak odmor, zatim još dva treninga i vežbe mobilnosti. Nakon postdiplomskih studija živeo je u Beču, takmičio se u uličnom trčanju, a kao bivši vaterpolista pridružio se lokalnom triatlon klubu i već deset godina trenira. Kako sam kaže, mnogo je odricanja, truda i napornog rada. Materijalne koristi nema, ali moralna satisfakcija je izuzetno velika, posebno kada svira vaša himna na postolju ili kad komentator, praćen ovacijama publike, izgovori vaše ime i ime vaše zemlje, dok ulazite u cilj sa rukama gore ili dižete pobedničku lentu u vis!
Burić je osnivač i trener međunarodnog tima „Tesla Triathlon“. U okviru proteklog kupa u Beču, njegov takmičar, Alberto Gonzales Garsija je ostvario uspeh osvojivši srebro na akvabajk sprint distanci. Takođe je održana i plivačka trka Mako Swim Open na kojoj je Teslin takmičar Rafa Alkajde Ferus osvojio treće mesto u trci na 3km.
FOTO – PRIVATNA ARHIVA
A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Medalje za mlade srpske šahistkinje

ZLATO I DVA SREBRA ZA VERU, TAMARU I ANU

Veliki uspeh za srpski šah! Mlade nade srpskog šaha, Vera Vujović, Tamara Janković i Ana Tadić, su danas na upravo završenom Pojedinačnom prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu osvojile tri medalje. Zlato je osvojila Vera Vujović, a srebrne medalje Tamara Janković i Ana Tadić.

Srbija ima šampionku Evrope u rapidu u kategoriji devojčica do 12 godina. Vera Vujović je fenomenalnom igrom uspela da iza sebe ostavi
odlične šahistkinje iz čak 26 zemalja Evrope, osvojila je odličnih 7,5 poena iz 9 partija.

„Osećam se divno. Verovala sam u uspeh, ali prvom mestu se nisam nadala. Igrao se kvalitetan šah, protivnice su bile izuzetno jake. Nakon medalje za rešavanje problema na evropskom prvenstvu, došla sam i do odličja u ubrzanom šahu. Imala sam 7,5 bodova iz 9 partija“, kaže Vera Vujović.

Šest i po bodova iz devet kola doneli su Tamari Janković srebrnu medalju u grupi devojčica do 14 godina.

„Jako sam srećna, jer mi je ovo prva evropska medalja. Od ovog takmičenja sam očekivala da mi donese novo iskustvo. Nisam uopšte
očekivala ovako visok plasman. Protivnice su bile stvarno jake, ali, evo, ipak sam stigla do drugog mesta“, objašnjava Tamara Janković.

I Ana Tadić je vicešampionka Evrope u grupi devojčica do 16 godina, a do te pozicije je došla sa osvojenih sedam poena iz 9 partija.

„Ovo mi zaista puno znači. Stvarno sam mnogo radila kako bih stigla do ovog uspeha. Sa osam godina sam osvojila zlato na evropskom šampionatu i sada srebro. Imajući u vidu kakva je bila konkurencija zadovoljna sam i svojom igrom i ostvarenim rezultatom“, kaže Ana Tadić.

O odličnim igrama naših mladih šahista najbolje govori podatak da je čak 10 naših igrača uspelo da se plasira među 10. Delegacija Srbije se
sastoji od 21 mladog šahiste koji će se ova četiri dana u Sloveniji takmičiti u ubrzanom i brzopoteznom šahu, kako u pojedinačnoj tako i u
ekipnoj konkurenciji. Očekujemo da i sutra naše šahovske nade pokažu da Srbija ima nove snage za budućnost.

Šahovski savez Srbije čestita svim takmičarima na dostojnom i uspešnom predstvljanju Srbije i srpskog šaha! Specijalne čestitke osvajačima
medalja, šampionkama Veri, Tamari i Ani!

FOTO – ŠSS
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu