Connect with us

Književnost

Novi roman za decu i mlade „Putovanja po Kubi“

Roman Putovanja po Kubi, čiji su autori kanadski pisac Dejvid Homel i kanadska ilustratorka Mari-Luiz Gej, upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag, u prevodu Vesne Roganović.

Roman Putovanja po Kubi nastavak je izuzetno popularnih romana Putujući cirkus, Put pod noge, Leto u gradu i Porodična putovanja koje je Arhipelag već objavio. Reč je o omiljenoj i međunarodno poznatoj seriji romana za decu i mlade o avanturama jedne otkačene, radoznale porodice i o njihovim putovanjima po svetu. Autorski dvojac koji stoji iza ove serije, Dejvid Homel i Mari-Luiz Gej, kroz tekst i ilustracije stvara uzbudljive priče o neodoljivim avanturama dvojice dečaka i njihovih roditelja koji svako leto pretvaraju u istraživanje nepoznatih mesta ili država. Ili pak u dobro poznatim mestima otkrivaju razloge za maštovite avanture.

Dok u romanu Leto u gradu prvi put ostaju da leto provedu u Montrealu, u gradu u kome žive, gde celog leta doživljavaju beskrajne avanture, u ostalim romanima Čarlijeva porodica odlazi tokom letnjeg odmora daleko od kuće i obilazi mnoge evropske zemlje i gradove – od Italije, preko Slovenije i Hrvatske, Francuske i Španije, do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

U romanu Putovanja po Kubi Čarli s bratom i roditeljima odlazi na Kubu, ostrvo prepuno iznenađenja, tajni i protivrečnosti.

Kada Čarlijeva majka umetnica dobije poziv da poseti školu na Kubi, cela porodica kreće na putovanje. Ali ostrvo koje oni upoznaju razlikuje se kao nebo od zemlje od ol-inkluziv odmarališta o kojima je Čarli slušao od drugara. Čarli nikada nije posetio tako zagonetnu zemlju kao što je Kuba – zemlju u kojoj se često oseća kao putnik kroz vreme. U kojoj se veličanstveni hotel Nacional u Havani nalazi tik pored trošnih zgrada koje kao da se krune pred njegovim očima. U kojoj ima mnogo različitih zidova – od čuvenog morskog zida u Havani do onih nevidljivih, čiji je cilj da drže turiste i lokalne stanovnike razdvojene jedne od drugih. A potom porodica kreće u zabit „bogu iza nogu“, gde se Čarli sprijatelji s Lazarom koji često dolazi avionom iz Majamija da obiđe svoju kubansku rodbinu.

Roman Putovanja po Kubi preveden je na više svetskih jezika, a doživeo je odličan prijem kod kanadskih čitalaca i kritike. Kritičar Kirkus Review ističe da „nagoveštaji nekih ozbiljnijih stvari naglašavaju, ali ne remete radost letovanja: čitaoci koji su, kao i Maks i Čarli, odrasli u sigurnom okruženju, više će razmišljati, ali neće zbog toga imati traume. Lekovit, neobičan uvid u deo sveta koji se retko sreće u književnosti za decu, zaodenut zabavnim porodičnim dogodovštinama“. Horn book naglašava da je ovaj roman „žustar, književno istančan i živahan, zbog čega je, kao i čitava serija, nezaobilazan za svetske putnike početnike“. Booklist u romanu posebno izdvaja „dobro ocrtane likove i pripovedanje za uživanje“. Kritičar ovog list nedvosmisleno zaključuje: „Zaista vredno čitanja.“

Dejvid Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

Mari-Luiz Gej je vrhunska kanadska ilustratorka koja je za svoj rad na oblikovanju knjiga za decu i mlade dobila prestižne kanadske i međunarodne nagrade.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Pesnik Miodrag Raičević dobio nagradu „Đura Jakšić“

Foto: Pixabay

Žiri za dodelu nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu pesama u 2022. godini jednoglasno je odlučio da ovu nagradu ponese pesnik Miodrag Raičević za zbirku pesama „O stvarima koje je Homer propustio“ u izdanju Gramatika iz Beograda.

Žiri je radio u sastavu: Marija Šimoković, Srđan Orsić i Dragan Jovanović Danilov (predsednik).

Zbirka pesama ‘O stvarima koje je Homer propustio’ vrhuni poetski opus ovog osobenog pesnika. Sve je u poeziji Miodraga Raičevića kao kakvim retkim, istočnjačkim začinom začinjeno zrnom jednog patafizičkog humora koji nije niotkuda školnički preuzet, već je organski deo pesnikovog suštastva. Poosobljena Raičevićeva ironija nije izraz nekog pukog ego-tripa, već je to ironija iza koje stoji duboko ljudska toplina i misao o sopstvenoj nedovoljnosti u svetu“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Nagrada koju po 38. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji biće uručena Miodragu Raičeviću 2. juna u okviru svečane akademije na 62. Liparskim večerima.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu