Povežite se sa nama

Kultura

Novi koncerti i dve premijere u Filharmoniji

Objavljeno

on

Foto: Promo (BGF)

Novi koncerti šefa dirigenta Gabrijela Felca zajedno sa Beogradskom Filharmonijom, zakazani su za četvrtak, petak i subotu 27, 28. i 29. maja.

Publiku očekuju čak dva premijerna izvođenja kompozicija Hindemita i Britna, uz atraktivnu „Karmen svitu“ Ščedrina.

Orkestar Beogradske filharmonije prvi put će izvesti Hindemitovu „Koncertnu muziku“ op. 49 sa limenim duvačkim instrumentima u prvom planu. Zatim sledi Britnova kompozicija „Ruska sahrana“, koja takođe do sada nije bila na orkestarskom repertoaru. Nastupe kruniše čuvena Karmen svita, poznata kao pravi entertejnment za slušaoce.

Gabriel Felc / Foto: Promo (BGF)

Odlučili smo se za ovakvu koncepciju jer su udaraljke i limeni duvački instrumenti bili manje zastupljeni na repertoaru u ovoj, kao što znamo, restriktivnoj sezoni. Zato sad imamo sjajnu priliku da ih čujemo u punom sjaju i to u fenomenalnim opusima. Hindemitovu i Britnovu kompoziciju izvodimo premijerno, a Ščedrinova kompozicija predstavlja genijalnu kombinaciju muzike Bizea. Upotreba udaraljki je zaista spektakularna tako da će publika mnogo uživati – rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc.

„Karmen svita“ prava je fešta za ljubitelje udaraljki, za čije izvođenje su potrebni marimba, vibrafon, zvona, kravlja zvona, timpani, velki bubanj, činele, gong, kabasa, klaves, krotali, tom tomovi, trijangl, guiro, daire, doboš, glokenšpil… Uz puno različitih palica u rukama okretnih perkusionista, ovo delo će biti atraktivno ne samo za slušanje već i za gledanje.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Ethno.com festival od 30. septembra u Pančevu

Objavljeno

on

Shira Utfila / Foto: Promo (KCP)

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala, posvećenog savremenoj world music sceni, biće održano od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo.

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije: Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila.

Rođenice / Foto: Promo (KCP)

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka.

Drugo festivalsko veče održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 20 časova, a na programu će biti koncerti sastava Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije.

Širom / Foto: Promo (KCP)

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra u 20h u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike najznačajnijih domaćih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni.

Jelena Popržan / Foto: Promo (KCP)

Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije –  kažu organizatori.

Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu