Connect with us

Politika

Novi izbori na Severu Kosova – glavni uslov EU

Photo: Unsplash

Kosovo nije uradilo dovoljno po pitanju bratislavskog dogovora sa Evropskom unijom o koracima za deeskalaciju situacije na severu, ocenili su politički analitičari. Vlada, ukazuju, nije ispunila glavni zahtev EU, a to je brzi izlazak na izbore u četiri severne opštine, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičar Arbnor Sadiku izjavio je da je EU, osim što je zatražila uklanjanje policije iz severnih opština, tražila i ostavke gradonačelnika tih opština ili pronalaženje bržeg načina da se održe izbori.

„Traženo je iznalaženje bržeg načina za izlazak na lokalne izbore na severu Kosova“, naveo je Sadiku.

Prema njegovoj oceni, put koji je izabrala Vlada Kosova za izlazak na izbore je duži put, za koji je potrebno vreme.

Govoreći u kaznenim merama EU prema Kosovu, on je naveo da je poznato da je uvođenje mera veoma lako, ali da potom njihovo ukidanje podrazumeva poteškoće, jer se većina odluka u EU donosi na osnovu konsenzusa i sve zemlje članice moraju da budu konsultovane.

Sadiku smatra da EU ne povlači mere, jer Vlada Kosova nije ispunila svoj glavni zadatak, a to je izlazak na izbore.

„Ono što smo videli je da su Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Vlada Kosova pronašli drugi način, koji je pre model kojim se nastavlja status kvo i kupuje vreme i krivica baca na Srbe severa. Naravno, to je pokušaj skidanja odgovornosti sa nas i to onemogućava brze izbore. Vlada jeste odradila jedan deo posla tako što je dva puta povukla po 25 odsto kosovske policije, ali nije obavila one glavne zadatke, kao što je brz izlazak na izbore, a ne pravljenje administrativnih uputstva, pošto je zakon o lokalnoj samoupravi po tom pitanju vrlo jasan“, rekao je on.

Ekspert za politička pitanja Aljbinot Maljoku rekao je da je bratislavski sporazum politički sporazum, koji treba da proizvede političke procese i efekte, ali da se to ne dešava, jer Vlada Kosova nastoji da u ovaj proces uključi i pravni aspekt.

„To je nemoguće, jer imamo posla sa izbornim procesom, sa političkim dogovorom koji proizvodi slične efekte izbornog procesa. Tačno je da je bilo koraka Vlade Kosova ka ispunjenju bratislavskog sporazuma i Evropska unija je to opisala kao pozitivan korak, ali nije smatrala da time treba biti zadovoljan kako bi došlo i do povlačenja mera protiv Kosova“, rekao je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu