Connect with us

Ostali Sportovi

Nove pobede šahista protiv Engleske i šahistkinja protiv Španije

MUŠKARCI NA DEOBI PRVOG MESTA IMAJU REALNU ŠANSU ZA MEDALJU

Muška reprezentacija Srbije, kolo pre kraja prvenstva Evrope nalazi se na deobi prvog mesta, posle pobede nad selekcijom Engleske od 2,5:1,5. Naša ženska reprezentacija stigla je do četvrtog mesta posle trijumfa nad timom Španije od 2,5:1,5. Poslednje kolo će biti lepa prilika za naše reprezentacije da stignu do medalja.

Meč sa Englezima naši momci odigrali su manirom iskusnih reprezentacija koje se na svakom takmičenju bore za medalju. Jednostavno, zamenili su uloge sa Englezima, ekipom koja je u evropskom šahovskom vrhu decenijama. I ovoga puta tri remija i pobeda bili su dovoljni za veliki trijumf, a vrednu pobedu doneo nam je Velimir Ivić na četvrtoj tabli koji je crnim figurama nadigrao Hariju Ravija. Imponuje sigurnost kojom je igrao Velja, najmladji član naše reprezentacije.

Partije Predke – Vitjugov i Markuš – Adams okončane su remijima. Poslednji za stolom ostao je aktuelni prvak Evrope i član našeg tima Aleksej Sarana, zajedno sa Dejvidom Hauelom. Haule je imao pešaka više ali mu to nije bilo dovoljno za trijumf pa je tako Sarana još jednom bio taj posle čije su partije naši momci krenuli da se vesele.

Nestvarno deluje da je naša reprezentacija na deobi prve pozicije sa Nemačkom. Obe selekcije imaju po 13 bodova, čak dva više od četvoročlane grupe reprezentacija (Engleska, Jermenija, Hrvatska, Grčka), koje su sakupile po 11 bodova. U poslednjem kolu Srbija igra protiv reprezentacije Grčke, Engleska dočekuje Jermeniju, a Hrvatska Nemačku.

Poslednju medalju naši šahisti doneli su sa velikog takmičenja još 1989. godine.

Dame su još jednom prevazišle sebe, u meču osmog kola nadigrale su selekciju Španije sa 2,5:1,5. Presudio je trijuf Teodore Injac na prvoj
tabli crnim figurama protiv Marte Garsije Martin. Posle remija na trećoj i četvrtoj tabli u duelima Matnadze – Gajčin i Mandura – Grabuzova. Izgledalo je da će meč biti završen bez pobednika jer pozicija Adele Velikić u partiji sa Sabrinom Vegom Gutijerez nije davala povoda za optimizam. Ipak, naša reprezentativka je uspela da reduciranjem materijala osvoji pola poena i našem timu donese dva boda vredna četvrte pozicije i meča za medalju.

U slučaju da naše dame nadigraju reprezentaciju Azerbejdžana u devetom kolu osvojiće medalju na prvenstvu Evrope. Bugarska dočekuje Gruziju, Grčka Slovenjiu, a Francuska Ukrajinu. Bugarska ima 14 bodova, Azerbejdžan 13, Francuska 12, Srbija 11, Grčka 10.

Poslednje deveto kolo na evropskom prvenstvu u Budvi igra se u ponedeljak od 15 časova.

A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Počinje šahovski Trofej Beograda 2023.

PRIJAVLJENO 193 UČESNIKA IZ 23 ZEMLJE

U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda i Šahovskog saveza Srbije, u zgradi „Borbe“ svečano je otvoreno 36. Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu, „Trofej Beograda 2023“.

Ovo takmičenje je, uz Osmomartovski turnir najvažnije u kalendaru Šahovskog saveza Beograda, a reč je o turniru sa dugom tradicijom, na kome su učestvovali, pobeđivali i osvajali norme mnogi šahisti svetskog ugleda i renomea.

Prisutnima se kao domaćin obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda i direktor ovog turnira Andrija Jorgić.

-Ovom prilikom čestitao bih našoj reprezentaciji na osvajanju zlatne medalje, naglasio bih da nam to izuzetno znači za jedan temelj srpskog šaha i to je nešto što nam je falilo u svemu što radimo u poslednje tri godine. Mi danas ovde imamo mnogo mladih učesnika, kojima treba više prostora dati i ovde smo da pošaljemo jasnu poruku da je šah plemenita i viteška igra – rekao je Jorgić.

Jorgić je u ime ŠSB predao zlatnu plaketu šahovskoj reprezentaciji Srbije, a priznanje je uručeno Nebojši Baraliću, generalnom sekretaru ŠSS.

Prisutne je pozdravila i Vesna Zorić, načelnica Sekreterijata za sport i omladinu.

-Drago mi je što oba saveza imaju međusobnu solidarnost, jer su teška vremena, potrebno je dosta ulagati u stručan kadar, pomoći mladim šahistima i posebno se nadam da ćete ostvariti ideju da se šah vrati u škole, istakla je Zorić.

Glumac Tihomir Stanić, prijatelj i poštovalac šaha istakao je u svom obraćanju da je upravo u sali u kojoj se igra turnir pripremao seriju „Nobelovac“.

-Pre tri dana smo baš na ovom mestu uspešno završili seriju „Nobelovac“, tokom rada na njoj bavili smo se kombinatorikom, morali da mislimo mnogo poteza unapred, pa samim tim želim i vama da ovde uspešno otpočnete i završite ovaj turnir, poručio je Stanić.

Turnir je u ime GO Stari grad otvorio Nedeljko Jovanović, član veća za sport i zajedno sa predsednikom ŠSB Andrijom Jorgićem povukao prvi potez.

Na ovogodišnjem turniru prijavila su se 193 učesnika iz 23 nacionalne federacije, a među njima su i nosioci najviših titula u šahu – 7 muških i 2 ženska velemajstora.

Turnir traje do 3.decembra,a igra se po švajcarskom sistemu u 9 kola.

FOTO – ŠSB / NATALIJA KUNIĆ
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu