Connect with us

Ekonomija

Nova zabrana EU i G7 za ruski gas

Photo: Unsplash

Evropska unija i grupa sedam najrazvijenijih zemalja-G7 nameravaju da zabrane obnovu transporta gasa kroz gasovode, koje je ranije Rusija zatvorila.

Kako piše Financial Times pozivajući se na anonimne izvore, to će biti prvi put da zapadne zemlje zabranjuju transport gasa gasovodima iz Rusije od početka rata u Ukrajini.

Odluka bi trebalo da bude objavljena sledeće nedelje na samitu lidera G7 u Hirošimi i njome će se sprečiti obnavljanje snabdevanja prirodnim gasom iz Rusije u zemlje kao što su Poljska i Nemačka, kojima je Rusija ranije odsekla isporuke.

Zapadne zemlje žele da spreče Rusiju da poveća prihode od izvoza energije.

Kako prenosi FT, ovaj potez bi trebalo da „osigura da partneri ne promene mišljenje u nekoj hipotetičkoj budućnosti“.

U nacrtu odluke G7 navodi se da je cilj da se dodatno smanji zavisnost od ruskih energenata „uključujući ponovno otvaranje tokova prethodno zatvorenih od strane Rusije koja je iskoristila energiju kao oružje, bar do razrešenja konflikta“.

Od početka rata EU je izbegavala mere usmerene na gasovode zbog velike zavisnosti od ruskog gasa. S druge strane, Rusija je obustavila isporuke preko nekih gasovoda što je prema, pisanju ovog lista, izazvalo desetostruki rast cena plavog energenta.

Poslednjih meseci cene gasa su znatno pale zbog pada tražnje preko zime, ubrzanja izgradnje obnovljivih izvora i uvoza LNG. Kao rezultat, udeo ruskog gasa u uvozu EU pao je sa preko 40 odsto na oko 10 odsto.

Takođe, evropska skladišta gasa u ovom trenutku su na oko 60 odsto popunjenosti naspram svega tridesetak odsto u istom periodu prošle godine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

Photo: Unsplash

Kako su naveli, rok je pomeren do 15. decembra.

Iz preduzeća „Srbijagas“ naglašavaju da je odluku doneo generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

„Zbog obustave rada JP „Pošta Srbije“, izdati računi za gasni mesec oktobar 2023. godine, u velikom broju nisu prispeli na adrese krajnjih kupaca u okviru zadate valute. Uzimajući u obzir navedeno, rok za plaćanje oktobarskih računa pomeren je do 15. decembra“, saopštili su oni.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu