Connect with us

Politika region

Nikola Selaković: „Očekujemo da Srbima bude omogućeno glasanje na izborima“

Foto: Unsplash

Zabranom održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije na Kosovu još jednom su ograničena osnovna ljudska prava Srba na toj teritoriji, rekao je u Beogradu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković šefu Misije OEBS na Kosovu (OMIK) Majklu Devenportu.

Selaković je rekao da Srbija očekuje da, uz asistenciju OEBS, građanima Srbije na Kosovu bude omogućeno da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da Srbija podržava rad OMIK, najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva na Kosovu, sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, i dodao da je ključno da OEBS sačuva takav neutralan pristup, navodi se u saopštenju.

Srpski ministar spoljnih poslova je naveo da Beograd podržava rad i aktivnosti OMIK u oblasti zaštite prava nealbanskih zajednica na Kosovu, i izrazio interes Srbije da one budu dodatno intenzivirane, piše u saopštenju.

Selaković je rekao da je posebno važno pitanje povratka proteranih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovo, navodeći da je tokom 22 godine međunarodnog prisustva održiv povratak ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih.

Ukazao je, kako se navodi, da je od izuzetnog značaja angažovanje OMIK u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, kao i redovno izveštavanje o tim slučajevima.

Selaković je upozorio da incidenti i provokacije imaju potencijal da destabilizuju krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu, navodeći da je od početka 2021. godine zabeleženo 136 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba, njihove imovine i imovine Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova, navodi se u saopštenju.

O dijalogu Beograda i Prištine Selaković je rekao da mu je Srbija posvećena i da je uverena da je to jedini način za postizanje održivog rešenja, ali da predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze i da „takav unilateralan pristup značajno otežava dijalog“, dodaje se.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu