Connect with us

Kultura

Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića dostupna u Adligatu

Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića (1869 – 1958) sada je dostupna javnosti u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saopštili su iz Adligata.

Više od stotinu dopisnica i pisama, ali i ličnih dokumenata poznatog naučnika, pravnika, istoričara, političara i pisca, profesora Velike škole, profesora i rektora Univerziteta u Beogradu i predsednika kraljevske vlade u izbeglištvu u Londonu.

Arhivsku građu Slobodana Jovanovića tek će istraživati istoričari. Potrebno je detaljno pročitati stotinu dokumenata pisanih rukom, da bi se shvatio potpuni značaj ove novopronađene zbirke. U ovom stadijumu možemo da kažemo da je očigledno da je značaj zbirke veliki već po tome što se na osnovu dopisnica može tačno pratiti kretanje Slobodana Jovanovića po evropskim gradovima, ali i unutar Kraljevine Jugoslavije u dugom vremenskom periodu počev od 1907. godine pa sve do 1939. Radi se, pre svega o porodičnoj prepisci, dopisnicama koje je Slobodan Jovanović upućivao užim članovima svoje porodice, mada postoji i nekoliko važnih pisama upućenih drugim intelektualcima. Arhivska građa koju sada prikazujemo po prvi put javnosti stigla je u Adligat zahvaljujući mreži posvećenih članova Adligata„, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu